1. No s'ha d'iniciar una dieta sense gluten sense haver realitzat prèviament una biòpsia intestinal que demostri la intolerància a aquest, per l'alteració de la mucosa. La prescripció d'aquesta dieta, només perquè hi ha sospita d'intolerància a aquesta proteïna o per resultat positiu en la prova d'anticossos específics, sense haver-se realitzat una biòpsia intestinal que ho confirmi pot ser un error que l'únic que s'aconsegueix és retardar o emmascarar el diagnòstic d'una possible malaltia celíaca.

2. La dieta s´ha de seguir-estrictament durant tota la vida. La ingestió de petites quantitats de gluten pot produir lesió de les vellositats intestinals, encara que no sempre aquestes lesions tenen per què anar acompanyades de símptomes clínics.

3. S'eliminarà de la dieta qualsevol producte que porti com a ingredient blat, civada, ordi, sègol, espelta, triticale i/o productes derivats com són: midó, farina, pans, pastes alimentàries, etc.

4. El celíac pot prendre tot tipus d'aliments que no contenen gluten en el seu origen: carns, peixos, ous, llet, cereals sense gluten (arròs i blat de moro), llegums, tubercles, fruites, verdures, hortalisses, greix comestibles i sucre.

5. El consum de productes manufacturats comporta assumir riscos potencials. Avui dia, la lectura de l'etiqueta del producte, en el moment de la compra, no és una mesura del tot segura, perquè encara que la legislació vigent obliga a especificar l'origen botànic de les farines, midons, fècules, sèmoles i qualsevol altre derivat dels cereals blat, civada, sègol i triticale utilitzats, pot portar a confusió. És convenient llegir sempre l´etiqueta del producte que comprem, encara que sempre sigui el mateix.

6. En adquirir productes elaborats i / o envasats, s'ha de comprovar sempre la relació d'ingredients que figura a l'etiqueta. Si en aquesta relació apareix qualsevol terme dels quals se citen a continuació, sense indicar la planta de procedència, ha de rebutjar-se el producte, llevat que figuri com permès en l'última edició de la llista d´aliments aptes per a celíaccs, que periòdicament actualitza la FACE (Federació d´Associacions de Celíacs d´Espanya) .

7. La relació d'ingredients que sol aparèixer en l'etiquetatge de productes alimentaris, que contenen o poden contenir gluten són: Gluten, cereals, farina, midons modificats (E-1404, E-1410, E-1412, E-1413, E-1414, E-1420, E-1422, E1440, E-1442, E-1450), amilacis, fècula, fibra, espessidors, sèmola, proteïna, proteïna vegetal, hidrolitzat de proteïna, malt, extracte de malt, llevat, extracte de llevat, espècies i aromes.

8. Com a norma general,cal eliminar de la dieta tots els productes a granel, els elaborats artesanalment i els que no estiguin etiquetats, on no es pugui comprovar el llistat d'ingredients.

9. Cal tenir precaució amb la manipulació d'aliments, en bars i restaurants (truites de patata que poden portar llevat, patates fregides fetes en fregidores que s'utilitzen també per fregir croquetes, salses lligades amb farina, arrebossats, purés o cremes de verdura naturals als quals s'afegeixen «crostons» de pa de blat, etc.), i igualment en menjadors escolars (per exemple, si un primer plat consisteix en mongetes amb embotit, no és una mesura segura retirar l'embotit i servir la mongeta al celíac, ja que si l'embotit portés gluten, quedarà a la salsa). Cal consultar la forma d'elaboració i ingredients de cada plat abans de consumir-lo.

10. S´ha d´evitar fregir aliments sense gluten en olis on prèviament s'hagin fregit productes amb gluten.

11. Cal tenir precaució amb les farines de blat de moro, arròs, etc. de venda en fleques o supermercats sense certificar l'absència de gluten. Poden estar contaminades si la seva mòlta s'ha realitzat en molins que també molen altres cereals com blat o civada.

12. En aquelles cases en què hi ha un celíac, es recomana eliminar les farines de blat i el pa ratllat normal i utilitzar en el seu lloc farines i pa ratllat sense gluten o flocs de puré de patata per arrebossar, empanar o espessir salses. D'aquesta manera, molts dels aliments que es preparin els pot prendre tota la família, inclòs el celíac. També cal tenir precaució amb els aliments importats. Un mateix fabricant pot emprar segons les diferents normatives dels països, diferents ingredients per a un producte que es comercialitza sota la mateixa marca comercial.

13. I finalment, davant el dubte de si un producte conte´é gluten, no el consumeixi.