La Cerdanya s'ha convertit en un important centre d'oci i vacances que gaudeix d'excepcionals instal·lacions hoteleres i esportives (estacions d'esquí nòrdic i alpí, clubs de golf, refugis de muntanya, hípiques, etc). Per la seva situació geogràfica, l'abundància de productes autòctons és determinant a la cuina de la Cerdanya. El trinxat, entre molts altres plats, identifica una cuina natural i personalitzada, exclusiva d'aquesta vall.

La mel i els formatges són productes típics d'aquesta zona, així com els exquisits embotits de la comarca elaborats per artesans. Prop de 300 restaurants a tota la comarca ofereixen diferents cuines per satisfer la varietat de preferències dels visitants, des de l'alta cuina exclusiva fins a senzills però gustosos menús populars. La unió de l'alta cuina i la tradicional donen a la Cerdanya la fama de comarca gastronòmica. És per aquest motiu que són moltes les jornades gastronòmiques, que tenen lloc als municipis d'Alp, Meranges, Ger i Puigcerdà, entre d'altres. Esquiar a la Cerdanya és gaudir completament de l'esport i la natura: sol, neu, boscos i llargues pistes d'esquí alpí i esquí nòrdic, surf de neu i raquetes. Hi ha varietat per a tots els gustos. Però, a més de l´esquí i la gastronomia, la comarca disposa d´altres atractius: cinc museus que fan un recorregut per la història i les costums més ancestrals dels habitants de la zona.

Museu Cerdà. L'antic convent del Sagrat Cor va pertànyer a l'orde de les carmelites descalces, o de clausura de Santa Teresa de Jesús, fins al 1982, quan es va tancar per falta de vocacions i poca tranquil·litat. Avui pertany a l'Ajuntament de Puigcerdà, i s'hi fan actes, a l'església del mateix convent, totalment reformada. També es fan diferents mostres d'àmplia temàtica a les sales d'exposicions. El museu està actualment catalogant i treballant el fons d'objectes de què disposa, a fi de poder preparar i poder obrir al públic la propera entitat museística amb la qual comptarà Puigcerdà. El museu, que disposa d´una important col·lecció pròpia de peces antigues, ocuparà un espai de 400 metres quadrats dividits en tres àmbits units per un recorregut museogràfic amb documents audiovisuals, espais interactius i escenografies. El primer explicarà la Cerdanya i Puigcerdà des de tots els punts de vista, com ara el geològic o el de l´ocupació humana. El segon farà èmfasi en el sector de l´esquí i els esports d´hivern. I el tercer recrearà una casa cerdana tradicional. També inclourà alguns espais etnològics a través dels quals s´explicarà, per exemple, el passat de l´edifici religiós del mateix museu així com el procés que l´ha transformat en equipament cultural. Al llarg del recorregut també s´hi inclouran les peces més importants de la col·lecció pròpia del museu, com ara una llàntia ritual o un segell per marcar el pa trobats al call jueu, o una cadena d'or de l'època romana.

Museu de Llívia. Al Museu Municipal de Llívia s'hi exposa una important col·lecció de peces d'arqueologia i també diferents peces relacionades amb la història de la població. La part més important del museu és la farmàcia, que va ser adquirida per la Diputació de Girona l'any 1965. La farmàcia, o apotecaria, està documentada des de l'any 1594 i per tant és considerada com una de les més antigues d'Europa. Va ser clausurada l'any 1926 després que set generacions de la família Esteve l'explotés des del segle XVIII.

Museu de l´esclop de Meranges. L'esclop és un tipus característic de calçat fet de fusta d'una sola peça i que s'ha emprat, tot i que dissortadament cada vegada menys, per caminar per la neu, en llocs humits, per treballar la terra o cuidar bestiar. Meranges va ser un dels centres més productius de tot Catalunya en aquest tipus de calçat. El museu, de forma didàctica, agradable i molt ben presentat, mostra l'elaboració de l'esclop, tant pel que fa als estris i eines necessaris com la seva història, tradicions i dites que la història li ha impregnat al llarg dels anys.

Museu de Das. Està repartit en 6 sales on s'exposen diferents eines, estris de treball, atuells, costums i maneres de viure de la gent i de la vida en la Cerdanya. Aspectes relacionats amb les feines del bosc i del camp, el món que envoltava al pagès, la vida privada a l'interior i exterior de les llars, d'oficis tan arrelats a la comarca com podien ser el d'escloper o el de pastor, en són algunes de les mostres que s'hi poden contemplar. El museu està situat en la Casa del Comú, on també hi ha el consistori.

Exposició de la Molina. La Molina, on la neu ha fet història, tal com diu el seu eslògan, disposa d'una interessant exposició inaugurada el 2002 i dedicada, com no podia ser d'altra manera, a la neu. Al llarg de dues àmplies sales, s'exposa des de la història de la Molina fins als aspectes més actuals, passant per trofeus, recull de fotografies, història dels equipaments d'esquí i les seves instal·lacions, cartells, panells. Es fa una àmplia incidència en la gent que ho ha fet possible, i s´hi fa un esment destacat sobretot de la figura del doctor Josep Maria Figueras, que durant 55 anys va estar dedicat a la traumatologia dels accidents d'esquí per tot aquest territori.