Passat el Pont de Suert i abans d´agafar el túnel de Vielha, hi ha la vall romànica de Boí. En un recorregut lineal de 25 quilòmetres entre pintorescos poblets de munta-nya des de Taüll fins a Coll, s´alcen nou esglésies gairebé mil·lenàries que formen una de les millors concentracions d´art romànic a Europa i que la Unesco va declarar l´any 2000 Patrimoni de la Humanitat. Vam aprofitar el trajecte de Vielha a Andorra per visitar aquest tresor.

El romànic -sense ànim d´intentar convertir aquest paràgraf en una lliçó d´història de l´art, encara que sí en una petita introducció que ajudi a comprendre l´excursió- és en la història europea la primera gran manifestació d´àmplia expansió geogràfica de l´art cristià. El romànic és en essència l´art del cristianisme que gairebé un mil·lenni després ens ha revelat on vivien les comunitats seguidores de la fe de Crist. El romànic a l´estat espanyol es va atrinxerar al nord, ja que en aquesta època el sud era part del gran imperi musulmà. Com tot estil artístic té tres cicles. Els segles X-XI, també anomenats primer romànic, veuen néixer un nou gènere artístic de procedència llombarda, vetust, senzill i de simples i petites formes. Els segles XI-XII són l´època daurada d´un art que s´expandeix gràcies a les rutes de pelegrins i que ens ha donat els millors monuments del gènere. El romànic tardà caracteritza el segle XIII, en què perd la seva identitat i es fusiona amb el primer gòtic. Per saber diferenciar el romànic de la resta d´estils, em limito a la clàssica lliçó que tots rebem a l´escola: arcs de mig punt i pedres escairades però no polides que vesteixen una senzillesa de formes i de materials.

Si podeu fer aquesta excursió fora de la temporada alta o un dia entre setmana, estareu de sort. Els caps de setmana la vall de Boí s´omple de turistes, especialment de l´àrea de Barcelona. El turista és en si un ésser maldestre, de lents moviments i que pot arribar a irritar, pel seu impacte social, els habitants de zones turístiques que no arriben a veure en aquests efímers visitants una entrada de riquesa. En l´hàbitat rural de Catalunya els ciutadans de l´entorn metropolità de Barcelona són coneguts com a kamakus, una graciosa paraula que fa al·lusió a la nostra tendència de repetir, sempre que som fora de l´àrea de la metròpoli i cada 90 segons amb la digna cadència d´un rellotge suís, la pesada expressió «que maco, que maco!». La meva parella i jo som mallorquins adoptats des de fa cinc anys, i això ens permet en llocs com la nostra originària i bonica Catalunya tenir la nostra nova filiació i evitar així algunes etiquetes. També se´ns diu pixapins.

Situant-vos amb el cotxe a Taüll, podreu gaudir de les joies de la corona de la vall de Boí: Santa Maria i Sant Climent. En aquesta última podreu admirar una fidel reproducció de l´emblemàtic pantocràtor, l´original del qual és al MNAC de Barcelona. Ambdues esglésies presenten la mateixa estructura, una planta basilical amb tres naus, tres absis i un campanar. A Sant Climent, preneu-vos el temps de pujar, amb precaució, a dalt del campanar a una hora en punt, us encantarà l´experiència. A Boí us espera Sant Joan, església molt semblant a les dues anteriors. A Erill la Vall trobareu un dels millors campanars. Una carretera sinuosa i que guanya alçada per metres us porta al bonic poblet de Durro, que acull la Nativitat i l´ermita de Sant Quirc.

De tornada a la vall de Boí, a Barruera i al costat de la carretera, podreu visitar Sant Feliu, un bon exemple de fusió entre els dos primers cicles del romànic. En el tram final d´aquesta excursió trobareu Santa Maria de Cardet -espectacular església construïda en dos nivells a causa del fort pendent del terreny- i l´Assumpció de Coll -bon exemple de romànic tardà. Totes dues són en dos poblets als quals s´accedeix per una carretera local i que es desvia uns quilòmetres. Per visitar les nou esglésies amb una mica de calma, us recomano que hi destineu un matí sencer. L´entrada costa 1,5 euros, però podeu adquirir un tiquet per un preu de 6 euros que us permetrà fer tot el recorregut. Vestiu-vos amb roba còmoda i gaudiu-ne.

Més informació a topconsulting@topconsulting.es