A l'hora d'esquiar, com més elevats són els objectius, més gran és la satisfacció que un sent. I més grans són els riscos. Per això hi ha una sèrie de normes que cal conèixer sobre el comportament a les pistes d´esquí.

No oblideu que abans de començar a esquiar cal prendre un seguit de precaucions bàsiques:

1. Feu un escalfament previ.

2. Cal estar hidratat, alimentat i descansat.

3. Utilitzeu un equip adequat: guants, vestimenta apropiada, gorra (el 60% de l´escalfor es perd pel cap)...

4. Utilitzeu protecció solar: les ulleres de sol i les cremes són imprescindibles.

5. Reviseu l'estat del material: esquís o taula, botes, bastons i sobretot les fixacions.

6. Cal informar-se sobre el comunicat meteorològic i consultar l'estat de la neu: la pista que ahir estava en bones condicions, avui pot ser més complicada.

7. És millor conèixer l'estació, cal tenir-ne un plànol que reflecteixi totes les pistes i la seva dificultat.

8. Cal contractar una assegurança d'accidents.

9. El millor és iniciar-se en l'esquí o l'snowboard amb un professional de l'ensenyament que us instrueixi en els primers passos.

Normes de seguretat

Un cop ja s´és a la pista, cal tenir en compte una sèrie de normes de seguretat:

1. Tant en incorporar-se com en sortir de la pista, cal cedir sempre el pas.

2. Extremeu la precaució amb els altres: no heu de posar en perill la resta d´esquiadors.

3. Adapteu la velocitat i la forma d'esquiar a la pista, a la neu, a la meteorologia i al vostre nivell, per poder controlar la velocitat.

4. Controleu la trajectòria sense posar en perill cap esquiador de més avall i eviteu posar en perill la vostra seguretat o la dels altres amb curses o salts.

5. En els avançaments, no heu de creuar la trajectòria dels altres, i cal deixar distància respecte als altres esquiadors.

6. Eviteu parades que puguin entorpir la trajectòria d'altres esquiadors. I feu-ho sempre on pugueu veure i ser vist; eviteu fer-ho sota un canvi de rasant.

7. Observeu, respecteu i presteu atenció a la senyalització i a les indicacions que us doni un professor o un empleat de l'estació. Sempre serà en benefici vostre.

8. En cas que presencieu un accident, heu de prestar ajut i socórrer el ferit.

9. Senyalitzeu sempre el lloc de l'accident.

L'esquiador o snowboarder ha de comportar-se de manera que no posi en perill o perjudiqui els altres. Ha d'adaptar la seva velocitat i forma d'esquiar o lliscar en surf de neu a la seva habilitat personal i a les condicions generals del terreny, neu i temps, així com a la densitat del trànsit a les pistes.

Tot esquiador i snowboarder que penetra en una pista, reprèn la marxa després d'aturar-se o evoluciona cap amunt ha de mirar amunt i avall de la pista per assegurar-se que pot fer-ho sense provocar perill, per a ell o els altres.

Heu d´evitar estacionar sense necessitat en els passos estrets o sense visibilitat de les pistes. En cas de caiguda en un d'aquests llocs, us heu d'apartar i deixar lliure la pista com més aviat millor. A més, quan pugeu o baixeu a peu ho heu de fer pel lateral de la pista.

És bàsic: utilitzar el casc encara que no sigui obligatori, i portar el material d'esquí i surf de neu d'acord amb el vostre nivell i necessitats. Una bona elecció del material us facilitarà la comoditat a l'hora d'esquiar, així com l´aprenentatge. Demaneu consell al personal de lloguer per escollir els esquís o la taula que s'adaptin millor a les vostres condicions.

Si aneu amb nens, determineu un punt de trobada. És convenient determinar un punt de trobada per si algú s'extravia. Esquieu per pistes que s'adaptin al vostre nivell: no per esquiar en zones més difícils, millorareu l´aprenentatge. Les estacions disposen de pistes blaves, verdes, vermelles i negres, perquè pu-gueu aprendre de forma progressiva i circular amb seguretat segons el vostre nivell d'esquí o snowboard.

Joc educatiu per prevenir

El mes de març passat, Luis G. López Cobo va presentar un estudi en què es va avaluar el prototip del joc de taula educatiu 'Riski Lavango', al congrés internacional de muntanyisme CIMA 2015 celebrat a Saragossa.

'Riski Lavango' és un joc de taula de conscienciació del perill d'allaus durant les pràctiques esportives i de lleure a la muntanya. La presentació que es va fer en la secció «muntanya i societat» va incloure les proves efectuades amb el prototip, els seus resultats encoratjadors i algunes conclusions i línies de futur.

El joc s'ha provat en un ampli ventall d'edats (de 9 a 50 anys) en diversos ambients a Andorra: escola primària, escola secundària, formació professional, professionals de la neu, altres adults no relacionats amb la muntanya i un formador especialista en allaus. El joc es manifesta com una eina que estimula l'interès per conèixer els perills de les allaus en les pràctiques a la neu. També ha mostrat una àmplia acceptació com a joc amb aspectes positius com la diversió, la recomanació, l´aprenentatge, l´interès per tornar a jugar i, fins i tot, ha mostrat utilitat en l'aprenentatge de valors. Totes les variables mesurades han resultat significativament independents de l'edat dels jugadors.

Es proposa com una eina d'entreteniment educatiu que es pot fer servir tant en l'aprenentatge formal com en l'aprenentatge no formal. Té opcions que permeten utilitzar-lo en la formació no curricular però també integrar-lo a l'aprenentatge curricular de forma transversal. El joc és aplicable a una gran varietat d'edats, tant per a nens de 10 anys o més, com per a joves o adults novells.