Molts estudis demostren que la pràctica regular d´exercici físic incideix en el benestar físic, mental i social de les persones. A més de ser bo per a la promoció de la salut, l´exercici físic també ho és per al restabliment i la recuperació.

El cost de fer activitat física és relatiu. En qualsevol cas, sempre seran superiors els beneficis de practicar exercici de manera regular, adaptat a les necessitats de cadascú, que no pas els inconvenients que hi puguem trobar. Per això, us animem a començar des d´ara a fer un canvi de xip i incorporar hàbits saludables i actius a les vostres vides.

Una de les maneres de calcular si som prou actius, és comptar les passes que som capaços d´acumular durant un dia. Per fer-ho necessitarem un podòmetre, i a partir dels resultats podrem classificar-nos segons el nostre volum d´activitat:

Sedentari/a o inactiu/va: Poc actiu/va: de 5.000 a 7.500 passes/dia

Gairebé actiu/va: de 7.500 a 10.000 passes/dia

Actiu/va: >10.000 passes/dia

Molt actiu/va: >12.500 passes/dia

Segons el Center of Disease control and Prevention d´Atlanta, es considera sedentària aquella persona que no acumuli almenys 30 minuts d´activitat física moderada cinc o més dies a la setmana, o no realitzi tres o més sessions a la setmana d´activitat física intensa amb una durada mínima de 30 minuts.

Estudiosos en l´àmbit de la psicologia i l´educació física com Prochaska i Di Clemente, han desenvolupat un model que situa a les persones davant la seva actitud cap al canvi d´hàbits:

Estat de precontemplació: Persones poc actives físicament i sense intenció de fer res els propers mesos.

Contemplació: Persones poc actives físicament però amb la intenció de començar a fer exercici físic durant el proper mes.

Recaiguda: Persones que solien fer exercici físic fa aproximadament un any, però que en els últims temps han disminuït la seva activitat.

Decisió: Persones que són físicament molt actives des de fa poc temps.

Manteniment: Persones bastant actives físicament des de fa, al menys, sis mesos.

Si algú se sent identificat amb alguna de les tres primeres categories, hauria de plantejar-se seriosament la seva situació i proposar-se un canvi d´hàbits, incorporar l´exercici físic a les seves activitats habituals i orientar-se cap a la prevenció de la malaltia i la millora del benestar i qualitat de vida, perquè com deia Edgard Stanley:

"Qui pensa que no té temps per a l´exercici físic, tard o d´hora haurà de trobar temps per a la malaltia"

Agustí Serra Curtichs

Llicenciat en Educació Física

Professor de la UAB

Entrenador personal a CIMETIR