L' arbre de nadal és l'element de decoració nadalenca més estès a tot el món. La seva presència al menjador o al jardí és pràcticament obligada i respon a una llarga tradició que es remunta a prop de 2.000 anys d'història.

Tot i ser un element cristià, van ser els pobles bàrbars del nord d'Europa els qui van començar a utilitzar els arbres durant una de les seves celebracions. Concretament, guarnien arbres de fulla perenne en honor a un dels seus deus. Per dates, s'esqueia prop de l'actual Nadal i va ser el contacte entre ambdues civilitzacions el què va afavorir que els cristians incorporessin la tradició com a pròpia i canviant-li de dalt a baix el significat.

Un bon lloc on comprar un arbre de nadal és la Fira de l'avet d'Espinelves (Osona). Aquest certamen va començar l'any 1981 amb l'objectiu d'exposar les diferents varietats d'avets conreats a Espinelves (sobretot l'avet Masjoanis i la Picea Excelsa). A més, també s'hi pot trobar una gran varietat de productes naturals i artesanals i s'hi pot gaudir de les diferents exposicions (d'herbes remeieres, pintura, bonsai, tapís, ceràmica, cases o estris en miniatura, escultures, etc) i dels espectacles que diàriament hi tenen lloc.

De quin color guarneixo l'arbre de Nadal?

La decoració de l'arbre de nadal és molt personal i respon als gustos de cadascú. També cal tenir present, però, que originalment, els materials que s'hi col·locaben significaven determinades voluntats segons el seu color.

-El blau indica reconciliació

-El plata dóna senyal d'agraïment.

-L'or és per a la lloança.

-El vermell és per a les peticions.

Així, si un any la família vol donar les gràcies per algun fet ocorregut, guarnirà l'arbre de Nadal majoritàriament amb elements de color gris. Si en canvi, vol demanar quelcom, utilitzarà el vermell.