La rapidesa a la cuina s´imposa amb aquest ritme de vida atrafegat en què els migdies són cada dia més curts. Però sigui amb hores de cuina o amb un vist i no vist, l´alimentació cal tenir-la en compte com un valor, com un element de gran importància en la nostra salut. Menjant adequadament evitarem o reduirem les possibilitats de tenir determinades malalties, i també ho podem fer si disposem de poc temps. En aquesta cuina, el microones és un aliat. Però no només és una qüestió de rapidesa, sinó que el microones també pot ser una elecció per una qüestió de salut, per fer una cuina amb menys greixos, per exemple. Avui, Núria May s´arrisca amb la proposta: el pollastre de Nadal al microones.

El repte principal consisteix en el fet que aquest pollastre té un element de comparació en la cuina tradicional i, a més a més, molt arrelat a la cuina de les llars catalanes. Qui no ha fet un Nadal amb un pollastre farcit, ben rostidet, al forn? Lluitar contra un referent tan compartit per la societat catalana és complicat. Núria May adverteix que, tot i que la voluntat és aproximar-se al pollastre tradicional, tindrem un resultat lleugerament diferent, propi del sistema triat per cuinar el pollastre. Diferent, però que no vol dir que en el procés al microones no s´hi guanyin altres virtuts. Per exemple, diu May, «serà més saludable perquè haurem cuinat amb pocs greixos».

El pollastre podria ser desossat o sencer. Avui, Núria May tria la segona opció. I en un motlle de silicona Lékué, tancat i tapat, en dues fases de deu minuts cadascuna. A l´interior del pollastre hi posa ceba, tomàquet, pastanaga, all.. També hi podria incorporar les orellades, les figues i la resta de fruits secs. Avui, però, la proposta és d´afegir-ho a la segona part del plat, juntament amb un gotet de vi blanc. L´estoig de vapor condiciona fins a cert punt la mida del pollastre, que ha de ser, aproximadament d´un quilo.

El resultat del procés és un plat ple de perfums que et cobreixen en el moment d´obrir el recipient que hem fet servir. El color no pot ser el mateix que el del rostit tradicional, perquè no l´hem passat per foc, però les verdures i els fruits secs que hem utilitzat omplen de textures el plat. L´oli que hi hem incorporat a la segona part, afegit al greix del mateix pollastre que ja havia deixat anar al microones, aporta un sabor que s´assimila a la consistent cocció tradicional. «No podem fer-lo ben igual que el pollastre de tota la vida, però amb l´oli queda «caramel·litzat», afirma Núria May. I la cuinera d´Alícia afegeix, advertint de la sorpresa que pot tenir el comensal a l´hora de menjar-se´l, que «ningú no es pensi que hem fet un pollastre bullit».

Ingredients:

1 pollastre sencer net d´1 a 1,3 kg

Oli d´oliva verge extra

Sal i pebre

Farigola i romaní

40 ml de vi blanc

½ ceba, ½ tomàquet i ¼ pastanaga

20 g orellanes, 20 g figues i 20 g pinyons Fulla de llorer

Elaboració:

Pinteu el pollastre amb oli per tota la seva superfície i salpebreu-lo al gust

Talleu les verdures a trossos i farciu el pollastre, incorporeu-hi la fulla de llorer

Introduïu-lo a l'Ogya. El coueu 10 minuts a màxima potència (800 W)

Incorporeu-hi les herbes, els fruits secs, la fruita assecada i el vi blanc. Gireu el pollastre

Coeu-lo 10 minuts més per l'altra banda