ALEMANYA. Els alemanys acomiaden l´any vell brindant a la salut de Sant Silvestre i reben el nou amb petards i focs d´artifici amb la pretensió d´allunyar els mals esperits. S´explica que és costum deixar en el plat fins després de la mitjanit quelcom que s´hagi menjat sopant. Així, és una manera d´assegurar-se un rebost ben assortit per a tots els dies de l´any següent.

ÀUSTRIA. Acomiaden l´any llançant focs d´artifici, bevent xampany, escampant confeti i serpentines i fent-se petons. Cal destacar, sobretot a Viena, els famosos concerts d´Any Nou i el de Strauss.

DINAMARCA. Els danesos solen aprofitar aquesta data per demostrar als seus amics com els estimen, i ho fan llançant a la porta de les seves cases els plats vells que s´han anat acumulant en el decurs de l´any que acaba.

ESCÒCIA. L´any nou se celebra d´una manera molt peculiar en algunes poblacions escoceses. A les zones rurals encenen foc en una bóta i la fan voltar per tots els carrers del poble, així consideren que donen la benvinguda al nou any i l´autoritzen a entrar. També hi una tradició anomenada «first footing» segons la qual la primera persona que entra en una casa el primer dia de l´any determina la sort de la família durant els mesos següents. Per obtenir la màxima fortuna cal que sigui un home moreno i mot millor si és afavorit.

ESPANYA. Un bon sopar a casa o en algun restaurant, amb marisc, vi, i cava català. A les dotze, a menjar els dotze raïms. Si s´aconsegueix, l´any serà ple de ventura. Són molt tradicionals les dotze campanes que es donen sl rellotge de la Puerta del Sol de Madrid, on es reuneix molta gent. A Barcelona, la concentració es fa a la plaça Catalunya on s´aplega una vertadera multitud. També es mengen torrons i neules i a Andalusia «polvorones» i «mantecados». Això dels raïms és una tradició espanyola, en cap altre país del món es fa.

FRANÇA. A París, el lloc de concentració són Els Camps Elisis, des de l´Arc de Triomf fins la plaça de la Concòrdia. Els que es queden a casa fan un bon sopar, en el qual mai no hi manquen les «huitres» (ostres), el «foie de canard» i el xampany. Tocades les dotze tothom es desitja ventura amb petons i bons auguris. A cada casa es col·loca en algun lloc visible un ramet de vesc. El dia 1 de gener es mengen llenties en totes les cases.

ANGLATERRA. La zona més popular i concorreguda és el centre de Londres. Uns acudeixen a Trafalgar Square o a Picadilly Circus, d´altres es concentren sota el rellotge del Big Ben per sentir millor les campanades mentre enllacen els braços i canten una vella cançó, «Auld Lang Syne».

ITÀLIA. Amb un plat de llenties es comença el sopar de cap d´any, la «notte di capodanno». Les senyores i senyoretes són obsequiades amb peces de roba íntima de color vermell, és una premonició de bona sort de cara als futurs dotze mesos. A Nàpols i a Roma és habitual llençar trastos vells per la finestra per trencar amb el passat i començar una nova etapa amb bon peu.

RÚSSIA. Aquest dia passa per Rússia «l´avi del gel» repartint dolços, caramels, joguines i nines matrioixques. Per tal de poder aconseguir aquests regals la mainada balla davant l´arbre de Nadal i recita poemes a «l'avi del gel