PLAT PRINCIPAL

Tria'l bé, no mengis amb ansietat, assaboreix-lo i gaudeix-lo

Pensa bé què és el que més t'agrada. El porc, el pernil, el rodó de vedella, el marisc, el peix.... I reserva't per a aquestes viandes. No mengis de tot, per molt que t'insisteixin els amfitrions. Pensa que cal sobreviure els àpats nadalencs i l'única manera és privant-se de menjar de tot. O menjant poc de tot.

CALDOS I ESTOFATS

Escudella de Nadal, gall dindi, pollastre farcit, besuc... i poca cosa més

La tradicional olla de Nadal, el dia 25 de desembre, és una cita ineludible a moltes cases. Però no el presentis amb una bateria pesada abans. L'olla amb el seu bon brou o sopa previ; la pilota, la carn i el pernil, com a segon; i la verdura i els cigrons és suficient per gaudir-la al màxim. És a dir, no combini una olla amb un besuc de primer plat. O una parrillada de marisc amb un gall dindi farcit.

VEGETALS-FRUITES

Incorpora aliments rics en aigua perquè són més saludables

Gaudeix dels productes que et fan més feliç però combina'ls amb fruites o verdures que són més saludables i digeribles perquè són riques en aigua. Si abuses de les carns pesades, estofats o llegums els teus àpats seran poc suportables. Per exemple, hi ha combinacions exquisides que no engreixen molt i que són més sanes com un còctel de gambes amb pinya, alvocat, taronja, enciam i caviar. O uns xampinyons farcits de pernil i formatge.

SALSES

Vés amb compte amb les salses, les guarnicions i les pastes i els hidrats

Ja se sap que la carn per si mateixa no engreixa ni infla. Però la clau està en triar bé els acompanyaments o guarnicions del plat principal. Si s'opta per una carn pesada acompanya-la de verdures o hortalisses, evita les patates o el puré perquè són més saborosos però omplen molt més. No mengis pa o pasta „spaghettis o fideus„ amb salses de carn, pastís de carn, rodons, guisats... .

APERITIUS

Màxim control sobre les frivolitats

Els sopars freds, els aperitius, els còctels, les frivolitats... són opcions molt recomanables pels àpats nadalencs perquè permeten gaudir d'una agradable conversa mentre es degusten delícies que agraden a tothom. Però després de l'aperitiu menja amb mesura. No vulguis també menjar un plat principal, les postres, els torrons, els massapans...

BEGUDES

La mescla de vins, cerveses i licors també indigesta

Beure no només pot embriagar-nos i fer-nos perdre el control. També és indigesta la mescla de licors amb vins, cerveses i menjars pesats. Seleccioni també les begudes amb les quals vol acompanyar els seus menjars i sopars i procuri encertar amb els maridatges. Per exemple, caves i vins blancs amb els mariscs i peixos; negres amb les carns; licors en les postres per provar els massapans i polvorons.... I ara i adés, aigua o refrescs per rebaixar; o els digestius sorbets de cava, llimona, taronja....

LLARGUES SOBRETAULES

Fés esport entre un i altre dinar

No mengis ni beguis amb ansietat. Fer-ho a poc a poc, és preferible fer-ho durant diverses hores. Això permetrà assaborir i digerir millor A més, aprofiti entra festa i festa per fer una mica d'esport: caminar, córrer, nedar o anar al gimnàs