Calcular el menjar resulta més difícil durant els dies de Nadal, en aquests àpats especials per les quals el nombre de comensals creix i el menú s'amplia amb entrants diversos i postres de tot tipus. El resultat moltes vegades és una acumulació de sobres que no és fàcil administrar.

Però a la cuina pot haver-hi solucions per a tot. Amb algunes pautes podràs reciclar tot aquest menjar de manera que no solament evitaràs tirar-lo, sinó que aconseguiràs plats per seguir delectant la família en els dies següents a aquests banquets tan copiosos.

Aquestes són cinc idees per aprofitar al màxim les sobres de Nadal:

1. Fer croquetes

Les inevitables sobres de carnet o peix, si es conserva en bon estat, poden servir-nos per a diferents nous plats. Una de les estratègies més socorregudes és la de fer croquetes. Només faria falta fer la beixamel i afegir les sobres que escollim trossejades. Una vegada fetes, a més, podríem fins i tot congelar-les per a dies posteriors. Si les fem de peix, no cal oblidar-se de retirar les espines.

2. Pebrots farcits

Una opció similar a la primera és la d'aprofitar carns i peixos sobrants per fer pebrots farcits arrebossats o amb salsa. Si és un peix com el bacallà caldria esmollar-ho i lligar-ho amb una beixamel. Els pebrots de carn es poden fer picant les sobres.

3. Sopa, consomés o cremes

Si el peix o el marisc s'han conservat en bon estat, es poden reutilitzar com a ingredients de sopes o consomés per donar-los més sabor. Sols faria falta seguir una recepta normal, afegir les verdures que desitgem o tinguem en la nevera i enriquir-les amb aquest menjar que d'una altra manera hauria pogut acabar en les escombraries. Igualment es poden reutilitzar les verdures que han quedat triturant-les per aconseguir una crema sana i saborosa.

4. Pasta

Els plats de pasta admeten múltiples combinacions i ingredients i ens serviran per reciclar almenys parteix de la carn sobrant amb una salsa de tomàquet, xampinyons, formatge o qualsevol altra fórmula que pot fer les delícies dels més petits de la casa. També es poden fer canelones de carn si tenim sobres suficients.

5. Postres

Si el que se'ns ha acumulat és una barreja de trossos de torró o ens hem cansat de menjar-los, tenim diverses opcions per reutilitzar-los. Hi ha múltiples formes. Una d'elles pot ser la de fer gelat de torró.

Si usem les restes o el que s'ha quedat sense menjar de tipus tou, es poden seguir diverses receptes. Per exemple, escalfant-ho amb nata en una cassola mentre removem perquè es desfaci. Batem rovells d'ou i mel i barregem tot en una cassola a foc suau fins que s'espesseixi. Quan es refredi es posa en un recipient al congelador, traient-lo i tornant a ficar cada mitja hora per remoure i barrejar amb l'objectiu que quedi cremós.