L'arribada del Nadal va lligada a un increment de les despeses a les economies familiars. Entre regals, festes, menjars i sopars extraordinaris, viatges, oci... Són diversos els gastos que cal realitzar amb prou feines 15 dies. En ocasions, per fer front a les despeses, pot ser necessàri un finançament extra. Dut a terme de forma racional és un instrument molt útil.

1. Planificar les despeses: Saber en què gastarem diners, quins regals haurem de comprar, en quantes trobades (menjars, sopars...) participarem, si hi ha un viatge programat, de quants dies... Conèixer tot el que està per arribar permetrà fer-nos una idea de les despeses que haurem d'assumir. Avui en dia estan molt de moda els mètodes de pressupost com el Kakebo.

2. Posar un pressupost: Establir un màxim de diners per gastar. Perquè el pressupost sigui el més precís possible, es poden recopilar, i utilitzar a manera d'orientació, les despeses de l'any anterior.

3. Comparar: Estudiar les diferents possibilitats que ofereix el mercat de finançament per veure quina s'ajusta més al perfil i necessitats del sol·licitant. És una de les accions que s'ha de dur a terme sempre abans de sol·licitar qualsevol producte bancari. I també durant aquests dies. Per això és recomanable utilitzar un comparador de préstecs.

4. Fixar-se en les quotes finals: Quin import s'haurà de pagar cada mes? Quin percentatge dels ingressos familiars implica? Són dos de les preguntes que s'han de respondre abans del finançament. Per a això, és necessari saber l'interès al que s'ha de fer front, i sumar-hi les altres despeses que pugui implicar el préstec com comissions (d'estudi, obertura...). Així, una calculadora o un simulador de préstecs és l'eina adequada.

5. Usar la targeta: Durant aquestes dates és habitual "tirar del crèdit de la targeta", i es tracta d'una de les opcions de finançament més flexibles ja que facilita diferents modalitats de pagament. La més habitual, una sola quota a final de mes, no comporta cap tipus d'interès afegit. Sí que en tenen aquelles que ajornen el deute alguns mesos, i pot moure's entre el 2,00% TAE i el 27,00% TAE. A més, existeixen diferents modalitats que ofereixen facilitats als usuaris de les targetes bancàries. Entre d'altres, descomptes en les compres fetes amb targeta en alguns comerços, o el retorn d'un percentatge (en ocasions fins al 5%) de les adquisicions fetes en certs establiments.

6. Pagar a termini: Ha d'intentar-se ser puntual en el pagament de la quota d'un préstec ja que demorar-se comporta diverses despeses. Entre elles la comissió per reclamació, els interessos per demora... Que eleven el preu del préstec.

7. No estirar massa el braç: En recórrer a un préstec, s'ha d'intentar que aquest sigui el més ajustat a les necessitats i que el termini d'amortització sigui el més breu possible.