El foc és un element indestriable de la Patum. I el custodi de la pólvora patumaire és Quim Mas, el veterà cap de les brigades municipals. El seu és un exemple que la festa només és possible gràcies al treball sovint callat i anònim de desenes de persones.

Quim Mas viu la celebració enganxat a un telèfon mòbil que sona incansablement. Esbufega, s'atabala però procura que no se li esborri de la cara el seu perenne somriure. Hi ha mil i un detalls per supervisar, milions de coses per fer i moltes passen per les seves mans, com la pirotècnia patumaire.

Els fuets de la Patum es comencen a encendre molt abans que el foc faci espurnejar els seus blens a la plaça. La cadena de l´operació foc comença quan l´empresa subministradora, Pirotècnia Igual, «ens comunica que ens puja la pirotècnia. Llavors s'ha d'informar la Guàrdia Civil, que se'n cuida i ho autoritza, i el polvorí que en fa la custòdia». I és que els fuets són fets amb pólvora i tant la seva manipulació com el transport requereixen unes mesures de seguretat específiques. «No poden estar a qualsevol lloc», constata.

Aquest any els requisits per al seu maneig i transport s'han redoblat. Fins ara, els fuets si no passaven dels 30 quilos es podien transportar en turismes normals dels de les brigades municipals. Però ara no. «Ara no podem superar els 15 quilos». Si la quantitat de fuets supera aquest pes, cal fer el transport amb un vehicle especialment adaptat per al transport de pólvora que proporciona el polvorí, i ha d´anar custodiats per un guarda de seguretat. Si passa de 40 quilos el guarda ha d'anar armat.

Els fuets de Patum arriben a les dependències municipals de Berga en dues tongades. El cap de les brigades recepciona les diferents càrregues i comprova que tot estigui bé. Cal omplir un munt de paperassa. «Ha de firmar el que ho rep de l'Ajuntament i el responsable del polvorí en un albarà que detalla la quantitat de fuets», i comunicar-ho a la Guàrdia Civil.

Enguany per primer cop, les persones que han rebut fuets, ja sigui de la Patum de la Pietat, la de la Llar o des d'ahir la Patum adulta, han hagut de signar un document que acreditava que els encarregats municipals els lliuraven la pirotècnia. I comprometent-se a utilitzar-la només per fer els salts de la festa. A més de fer-se´n personalment responsables.

Els fuets de la passada d´anit -com sempre, això sí que no ha variat- anaven dins d'unes saques (tancades amb una cremallera) fetes d'un material ignífug. Creu que «està bé que hi hagi més seguretat» perquè això repercuteix en benefici de la festa.

Enguany el Quim es jubila. Per aquest motiu tota la gestió relacionada amb els fuets l'ha ensenyat a David Solís, un company de les brigades que n'assumirà la responsabilitat. Aquesta serà la darrera Patum de Quim Mas com a treballador de l'Ajuntament. «Ho estic vivint més intensament que mai... cada cop costa més de travessar», diu somrient. Hi ha molts caps per lligar. «Aquesta és una feina més de les que no es veuen però que s'han de fer». I ell estarà al peu del canó fins al 23 de juny.