Aquest mes, centenars de milers d'alumnes s'enfronten a la PAU, uns exàmens que poden decidir un curs, un títol acadèmic, l'ingrés a la Universitat o una ocupació. Els especialistes aconsellen estudiar de manera organitzada, alimentació i hidratació adequades i suport familiar contra l'estrès.

El professor de Psicologia del CEU San Pablo Fernando Miralles, que se centra en les proves de selectivitat, indica que l'ansietat no només repercuteix negativament en les notes, sinó que fins i tot pot portar a no presentar-se als exàmens en els casos més greus.

Els símptomes poden ser irritabilitat, agressivitat, susceptibilitat o mal humor; insomni i malestar físic; pensaments negatius i fins ganes de deixar els estudis per por a fallar.

Per ajudar els alumnes, recomana en una nota del CEU, cal la implicació del centre d'estudis, la família, psicòlegs clínics i el mateix alumne.

"El més important que poden fer els pares -ressalta l'expert- és expressar, de forma explícita, la confiança que tenen en els fills i el suport incondicional que els donaran, sigui quin sigui el resultat de l'examen".

Poden transmetre'ls missatges positius, com que el 95% dels presentats sol aprovar la selectivitat, o valorar les notes que han obtingut en el Batxillerat.

També és més freqüent cada vegada que els centres educatius organitzin cursos per reduir l'ansietat, i algunes universitats estrangeres preparen "convivències" d'alumnes amb animals per a aquest fi.

L'estudiant també pot practicar tècniques de relaxació i "parada de pensament negatiu" en cas de posar-se nerviós.

Sempre és convenient disposar d'un lloc i un ambient propicis per a l'estudi, diu Miralles, evitar fàrmacs innecessaris, dormir un mínim de set hores, conèixer prèviament l'edifici de l'examen i anar amb temps suficient i alimentat a les proves.

Modesta Pousada, professora de Psicologia i investigadora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), també aconsella planificar amb temps l'estudi i el repàs, a més de minimitzar els factors de distracció per reforçar l'atenció.

Conèixer prèviament les característiques de l'avaluació també ajuda. "No s'ha d'estudiar de la mateixa manera -constata- per a un examen tipus test, un de preguntes curtes, un de resolució de problemes o un de preguntes llargues".

I quant temps s'ha d'estudiar? Segons Pousada, les investigacions demostren que el record del qual s'ha après millora si el mateix nombre d'hores d'estudi es distribueix en un període temporal més llarg, per exemple dues setmanes en lloc de tres dies.

També coincideix que l'estat emocional influeix: "Aprendre i practicar la respiració profunda, centrar-se en pensaments positius o no prendre begudes excitants, són algunes mesures fàcils per mantenir a ratlla l'ansietat", aconsella.

A més, és útil dedicar les hores anteriors a la prova a alguna activitat relaxant, en lloc d'atabalar els repassos.

La neuropsicòloga clínica María Martín Sainz-Pardo insisteix en una "bona planificació", com conèixer les dates d'examen i el temari amb antelació per organitzar el temps d'estudi i de descans.

Així mateix, són convenients tècniques d'estudi com la lectura comprensiva, resums i esquemes, regles mnemotècniques, "mapes mentals" o autoavaluacions, segons indica en un comunicat de Saluspot, una comunitat a la xarxa de consulta d'usuaris i professionals de la salut.

I, per descomptat, si hi ha una disposició positiva cap a qualsevol activitat, "és molt possible que el resultat sigui favorable", postil·la Martín Sainz-Pardo.

Alfon Nieto Salcedo, nutricionista de la mateixa organització, aconsella els plàtans, la fruita seca (especialment les nous), el peix blau (salmó) i les pastanagues per millorar el rendiment físic i intel·lectual. El cafè i el te s'han de prendre moderadament (dues tasses diàries).

Les anomenades begudes "energètiques", assenyala, poden causar nerviosisme, ansietat o taquicàrdies, si contenen cafeïna o altres estimulants en excés, adverteix.

D'altra banda, la deshidratació afecta negativament el rendiment intel·lectual, segons un informe del 2014 de l'Institut d'Investigació Aigua i Salut.

Finalment, és recomanable una postura corporal d'estudi correcta, amb l'esquena dreta i recolzada en el respatller, sense deixar passar més d'una hora sense aixecar-se per estirar els músculs.