Segons dades de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), a Catalunya actualment unes 300.000 persones més grans de 65 anys fan tasques de voluntariat. Un envelliment actiu que des del departament de Benestar Social i Família es promou mitjançant l'Oficina de la Gent Gran Activa, que incentiva la participació de les persones grans en àmbits com l'autonomia personal, la formació, l'accés a la cultura i les tecnologies de la informació. L'oficina també treballa en la protecció dels drets d'aquest col·lectiu amb serveis d'informació, assessorament i orientació.

Els canvis demogràfics experimentats en els darrers anys, l'augment de l'esperança de vida i la disminució de la natalitat han provocat un increment molt significatiu del pes social de les persones grans a la societat. A Catalunya l'esperança de vida està per sobre dels vuitanta anys. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, el 2012 la població més gran de 65 anys sumava 1.303.902 persones, la qual cosa re­pre­senta el 17,5% del conjunt de la població.

Aquest increment ha vingut acompanyat de més diversitat del col·lectiu de persones grans pel que fa a l'edat, la salut i la situació social, així com de la introducció d'un nou discurs: el de les persones grans actives, que va tenir una de les màximes plasmacions en l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional 2012.

«Relleu de vivències»

De resultes d'aquesta experiència, s'ha consolidat el programa «Relleu de vivències» amb l'objectiu de fomentar l'intercanvi de coneixements i la interrelació entre persones de diferents generacions, àmbits i entorns culturals. També ha habilitat un recull d'experiències en envelliment actiu que es pot consultar en línia. El programa «Relleu de vivències» pretén construir un espai virtual dins de l'entorn del web del departament de Benestar Social i Família, en el qual quedaran allotjats el conjunt de vídeos i qüestionaris, prèviament seleccionats, que recolliran el resultat de les diferents trobades d'intercanvi d'experiències i coneixements que hagin optat per sumar-se a aquest programa.

Per altra banda, aquest projecte també vol ser un testimoni del treball que moltes entitats i persones estan impulsant dins de l'àmbit de les relacions entre generacions a Catalunya i, també, una eina útil a l'abast de tots els ciutadans i ciutadanes amb l'objectiu de poder:

-Consultar els projectes que s'estan duent a terme;

-Cercar informació per aplicar-la o bé adaptar-la a altres propostes que ja estiguin funcionant, i

-Buscar models per endegar noves iniciatives.

A grans trets, les reunions han de tenir per objectiu facilitar i possibilitar espais de comunicació on la gent gran i les persones d'altres generacions vinculades a àmbits de participació culturals o socials -és a dir, professionals i voluntaris que treballen o col·laboren en escoles, aules de teatre, museus, equipaments cívics, biblioteques, etc.- puguin intercanviar les seves experiències vivencials, culturals, professionals amb la finalitat de transmetre i rebre coneixements recíprocament.

Les reunions, amb les sol·licituds prèviament seleccionades i avaluades, es duran a terme en espais i equipaments de diferent tipologia, amb la finalitat de crear les condicions més adequades per afavorir la comunicació. Bàsicament, aquestes trobades cerquen generar les sinergies necessàries entre les persones que hi participin, a fi que la interacció i l'intercanvi de coneixements es faci de manera fluïda i profitosa.

Una altra eina per millorar la participació i representació territorial d´aquest col·lectiu a la societat és el Consell de la Gent Gran de Catalunya que es va crear el 2001. Es tracta d'un òrgan consultiu de la Generalitat de Catalunya i de representació i participació de les persones grans en totes les qüestions que siguin del seu interès. Específicament, s'encarrega de col·laborar en la preparació dels temes i documents corresponents als congressos nacionals de la gent gran, i de fer el seguiment dels acords presos.

L'objectiu és impulsar la participació de les persones grans en la promoció del civisme, l'associacionisme, la cooperació, la solidaritat, la convivència, la tolerància i el voluntariat. El Consell facilita la comunicació, la informació i l'intercanvi d'opinions en els assumptes que afecten la gent gran. També dóna empenta a l'elaboració de propostes, la promoció d'estudis i l'impuls de projectes, entre d'altres competències.