Els èxits internacionals de la selecció catalana en proves com les curses de muntanya, la marató i el quilòmetre vertical poden haver arribat al seu final. Almenys, amb el nom de Catalunya al davant. Una maniobra legal, el juliol passat, va possibilitar la refundació de la Federació Internacional de Skyrunning (ISF), que a partir d’ara només admetrà, amb veu i vot, membres que representin estats. Ha estat l’argúcia utilitzada per la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya (FEDME), per convertir-se en l’única capaç, a l’estat espanyol, de fer equips que participin en competicions d’alt nivell. El campionat d’Europa de l’estiu que ve en serà el primer exemple.

Curiosament, quatre exmembres de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) van ser cabdals per impulsar aquest canvi. Es tracta dels actuals president i gerent de la FEDME, Joan Garrigós i Lluís López, del secretari general de la ja extingida federació internacional, Jordi Marimon, i d’un dels membres de la Federació Internacional de Muntanyisme, Jordi Colomer.

En principi, la nova federació no havia de començar a funcionar fins al mes que ve, però fa tres setmanes ja es va fer una reunió a Barcelona en la qual es va crear el campionat europeu i la FEDME ja s’ha afanyat a dur a terme la primera convocatòria, amb presència massiva de corredors catalans i bascos, aquests darrers pertanyents a l’altra federació exclosa del nou ens internacional.

Un dels convocats és el bagenc del Club Atlètic Manresa Just Sociats. Explica que «ara mateix, nosaltres estem a l’expectativa per veure què passa. El gener tenim la primera convocatòria, i esperem esdeveniments. En principi, per al campionat d’Europa ja haurem de representar Espanya, tot i que de moment encara podrem competir com a catalans a la Copa del Món». Segons el seu punt de vista, el fet que l’equip espanyol faci una llista amb corredors de tot l’estat «limita les nostres possibilitats, ja que en aquest equip no hi podrà haver tants catalans com hi havia fins ara». La seva voluntat i la de la majoria de competidors «seria córrer per Catalunya, si en tinc la possibilitat, però també cal veure la part esportiva i diferenciar-la de la part sentimental. Ara per ara, haurem d’esperar a veure què passa». Actualment, Catalunya té dos dels millors corredors del món, Agustí Roc i el ceretà Kilian Jornet, els quals tenen contracte amb la marca Salomón, que també és patrocinadora de la FEDME, la qual cosa els situa en una posició, com a mínim, complicada. La FEEC, per la seva banda, està immersa en un procés electoral per al qual encara no s’han presentat candidatures i que finalitza el 10 de gener. Aleshores s’haurà de pronunciar sobre què pensa fer.