Valdés; Alves, Márquez, Puyol, Abidal; Touré, Xavi (Keita, min 91), Gudjohnsen (Busquets, min 62); Messi, Eto´o (Hleb, min 89) i Henry.

REIAL MADRID - 0

Casillas; Salgado, Metzelder, Cannavaro, Sergio Ramos; Gago, Guti (Javi García, min 73), Sneijder (Palanca, min 36), Drenthe; Raúl i Higuaín.

Àrbitres: Medina Cantalejo.

Gols: 1-0: Eto´o, min 83; 2-0: Messi, min 91)

En un duel dur, incert fins al final i més disputat del que molts culés haurien desitjat, el Barça es va endur els tres punts davant el Reial Madrid gràcies a un gol d´Eto´o dotze minuts abans del final. Messi es va sumar a la festa en temps afegit i va arrodonir un marcador que deixa els blaugrana a dotze gols dels blancs en la competició de lliga.

L´última vegada que el Madrid va perdre al camp del Barça va ser fa quatre temporades, la 2004-2005, per 3 a 0, amb gols d´Eto´o, Van Bronckhorst i Ronaldinho. Ahir, l´equip blanc es va presentar en territori hostil amb tots els números per tornar-ne a encaixar una altra, amb un onze inicial improvisat i on l´única nota positiva era el retorn -breu, es va trencar al minut 36- de l´holandès Sneijder a la titularitat.

Conscients de les seves limitacions, però, les coses van sortir inicialment bé als blancs. No dominaven, però el Barça tampoc no era el de sempre, sense el joc precís i incisiu que els de Guardiola llueixen per bandera, aquesta temporada. Molt hi va tenir a veure l´agressivitat d´un Madrid que en tres minuts ja sumava tres faltes i, en tretze ja havia trepitjat en quatre ocasions i amb impunitat els turmells de Messi, l´home més assetjat. Tampoc no hi ajudava el nerviosisme dels culés ni que la pilota arribés a l´àrea rival conduïda per Puyol, Abidal o Touré i no per Xavi, Messi o Gudjohnsen, a qui Guardiola va cedir el mig del camp en substitució de Busquets.

Amb tot, les ocasions hi van ser, però sense premi. Messi ho va intentar al minut 5; Henry al 6; Messi, novament, al 15, i Abidal al 18. Sempre, però, un Casillas providencial va evitar que el Barça obrís la llauna dels gols. Dos minuts revolucionats del Madrid (24 i 25), durant els quals va aconseguir arribar per primera vegada a l´àrea rival, van deixar palès que els de Juande Ramos no eren morts i que en qualsevol ocasió podien fer saltar la sorpresa la Camp Nou. Un miratge. El Barça va tornar a prendre el timó del matx i va assolir una possessió de l´esfèrica propera al 70 per cent, tot i que sense gol.

Va caldre esperar fins al minut 65 perquè els locals agafessin embranzida, mentre el Madrid es desinflava. Una jugada individual de Messi que va acabar amb un xut desviat va iniciar una ofensiva blaugrana que va culminar amb un penal sobre Busquets. Un dels homes que més faltes absorbeix en aquesta lliga va ser derribat per Salgado dins l´àrea de Casillas i Cantalejo, aleshores sí, va fer servir el xiulet. Eto´o (minut 70) va ser l´encarregat de xutar la pena màxima, però Casillas, novament salvador dels de Juande Ramos, va encertar la intenció del camerunès i va per una parada que va desesperar el Camp Nou.

El mateix Eto´o es va encarregar d´arreglar l´error tretze minuts després amb un gol. El davanter va aprofitar una mala rematada de Puyol i va enviar la pilota al fons de la porteria del Madrid. I ja en el temps de descompte, Messi també va fer justícia al seu suplici viscut amb un golàs davant de Casillas, a qui va superar elevant damunt seu l´esfèrica. Era el 2-0, tres punts, i el títol més a prop.