Des que el 9 de novembre va caure per 74-68 al Centro Insular contra el Gran Canària, l’Unicaja d’Aíto ja acumula 10 victòries seguides. A l’ACB va vèncer al seu pavelló uns rivals com el Pamesa València, el Regal Barça i el CAI Saragossa (per 102-77); als desplaçaments es va desfer del Fuenladrada i també de l’Estudiantes. A Europa ja s’ha classificat per al Top-16 i les seves cinc darreres victòries les va assolir amb la Cibona (77-67), a Tel-Aviv davant el Maccabi (73-80), a casa del Le Mans (55-87), amb l’Olimpiacos (60-56) i dijous va ser contra l’Avellino (60-56). Això ho ha fet, a més a més, quan tenia tres jugadors lesionats de la talla de Macus Haislip, Carlos Cabezas i Berni Rodríguez. Encara està de baixa l’ala-pivot Germán Gabriel que, de tota manera, viatjarà avui amb l’equip a Manresa i és fins i tot possibile que tingui minuts en el partit al Congost.

Si aquesta ratxa triomfal ja és prou bona a nivell absolut, també ho és la dada que dels deu partits que han disputat fins ara de visitants entre els dos tornejos han aconseguit 7 victòries per tan sols 3 derrotes encaixades. Els partits que han perdut són el de Las Palmas i a les pistes de l’Olimpiacos grec i de l’Avellino italià.

Aíto disposa d’una plantilla que és espectacular i que, segons Jaume Ponsarnau, «està molt immersa i ja preparada per acabar assolint els nivells de la temporada passada amb la Penya». Dels nous fitxatges destaca un jugador versàtil com Thomas Kelati, gran penetrador i robador de pilotes. Omar Cook ha suplert a la perfecció Cabezas quan no hi ha estat i Aíto ha explotat al màxim les qualitats sota cistella de Robert Archibald, al qual ja havia tingut al Joventut i que la temporada passada va ser campió de la lliga ucraïnesa.

Demà s’enfronten dos equips que tenen unes estadístiques excel·lents en defensa. L’Unicaja té la segona millor de la lliga, amb 71 punts encaixats de mitjana; per la seva part, la del Ricoh Manresa és la tercera, amb 73. Per als locals serà força important millorar els seus números en atac, ja que tan sols anota 71 punts pels 82 que converteix el conjunt andalús. Segons Ponsarnau, «si anem a un marcador de més punts crec que les possibilitats que tindrem de poder guanyar augmentaran». Quant als rebots, hi ha una igualtat entre ambdós equips, ja que es troben igualats amb 32 captures.

Com va passar en el cas de l’Alta Gestión Fuenlabrada, el conjunt de Màlaga es presentarà davant del Ricoh com el més encertat de l’ACB des de la línia de triples. Té molts especialistes i el percentatge del 43% fa feresa; caldrà veure si els manresans són capaços de rebaixar aquestes xifres com sí que van aconseguir amb el conjunt de Madrid fa set dies.

Les dades com a local del Ricoh també fan tenir confiança en els de Ponsarnau malgrat l’enorme dificultat de veure’s les cares amb l’Unicaja, un equip poderós en totes les possicions. Les 5 victòries en 6 partits són una garantia, amb l’única derrota davant del Gran Canària, que curiosament va ser el darrer botxí dels malaguenys.

Una altra dada és que el Ricoh ha guanyat en 3 de les 4 últimes visites al Congost de l’Unicaja. Fins i tot en la temporada 05-06, en què els de Màlaga, dirigits per Sergio Scariolo, van acabar la lliga com a campions i el Manresa va baixar. En 26 visites, l’Unicaja hi ha perdut 15 vegades.