El manresà Roger Argelaguer va convertir-se ahir en el rei de la Selènika, en l'edició més multitudinària de tots els temps. La més gran de les curses de les nostres comarques va superar amb escreix el rècord que fins ara eren els 1.047 participants del 2003 per escriure una nova pàgina a la història d'aquesta cursa amb sortida i arribada a Navarcles. 1.313 ciclistes, 1.227 dels quals van completar tot el recorregut, van pendre part a la 21a edició de la Selènika, que enguany feia ruta per les valls salines amb aturada a Cardona.

Argelaguer va assolir ahir un nou triomf a la marxa Selènika de resistència. El manresà va tenir problemes en punxar al primer tram de la cursa i perdre's en un trencall, però des del segon avituallament, que era situat a Cardona, fins a arribar a Serrateix, Argelaguer es va desempallegar dels seus perseguidors, en la pujada fins al tercer avituallament, a Serrateix, va marcar un nou ritme que els altres ciclistes no van poder seguir.

Finalment, amb una plàcida arribada a Navarcles, tot i la fatiga d'haver recorregut 107 quilòmetres, Argelaguer va completar la prova amb un temps de 4 hores, 38 minuts i 41 segons, gairebé sis minuts a davant del segon classificat de la cursa, Enric Ramoneda (4:44:35), i un quart d'hora més ràpid que el tercer, Francisco Javier Salamero (4:53:14).

El ciclista manresà ja era el ciclista que havia acumulat més títols d'aquesta cursa de grans dimensions, però ahir va ampliar el marge amb la seva quarta victòria. Anteriorment, el corredor del Pocara Joiers va aconseguir el primer triomf a la cursa navarclina l'any 2.000 i va tornar a coronar-s'hi el 2004 i el 2005, en dues edicions consecutives.

En l'apartat femení, la guanyadora va ser Rosa Maria Riera, 237 de la general, que va fer el recorregut pel Bages i el Berguedà en un temps de 6 hores, 5 minuts i 40 segons. La segona classificada va acabar la prova estalonant la vencedora: Maria Elena Vila (242a de la general) va completar la Selènika un minut després que Riera, concretament amb un temps de 6:06:38. La tercera classificada femenina va ser Núria Espinosa, 320a de la general, amb un temps de 6:24:02.

Una cursa de 107 km

La prova va començar a les 8 del matí, quan una mar de ciclistes es preparaven per sortir en direcció a Súria. El primer avituallament, situat a mig camí entre Súria i Castelladral, ja va veure com alguns grups de ciclistes marcaven ritmes molt diferenciats. D'aquí, tots els ciclistes marxaven en direcció a Cardona, una de les novetats d'enguany. La Selènika no trepitjava les valls salines des dels seus orígens, quan sortia des de Callús.

El segon avituallament d'aquesta prova era en aquest retrobament, a Cardona. Els ciclistes descansaven una mica per afrontar un tram dur, fins a arribar a Serrateix, un dels punts neuràlgics de la prova. La pujada fins a la plaça del monestir del poble berguedà, on hi havia el tercer dels quatre avituallaments, era dura i els ciclistes s'aturaven una estona, esgotats, per tal d'hidratar-se i fer un mos. D'altra banda, el paisatge de Serrateix era un dels punts més atractius de la cursa, juntament amb Cardona.

A partir d'aquí, la multitud de ciclistes afrontava una lleugera baixada fins a Castellnou de Bages, on havien de pujar a la torre. Allà hi havia situat el quart i últim avituallament, que marcava el camí per arribar, després d'un viatge desmoralitzador, al pavelló poliesportiu de Navarcles, un paradís per a aquells que acumulaven més de sis hores damunt la bicicleta.

La prova d'aquest any ha estat una autèntica bogeria. De fet, l'organització, integrada per més de 200 persones, va viure moments complicats perquè la participació era desbordant. El dinar es va allargar fins a les set de la tarda, quan arribaven els últims classificats després de més de nou hores de viatge sobre dues rodes.

Els 1.227 ciclistes que van completar la prova baten tots els registres. Fins ara només s'havien sobrepassat lleugerament els 1.000, amb 1.047 l'any 2003. Molt a prop d'aquestes xifres quedaven els 1.032 del 2004 i els 1.019 del 2001.