Johan Cruyff tornarà a seure en una banqueta. La Federació Catalana de Futbol va anunciar ahir, a través d'un comunicat, l'acord al qual ha arribat amb el tècnic holandès, que es convertirà en el nou seleccionador català pels propers quatre anys. Cruyff es converteix, d'aquesta manera, en el substitut de Pere Gratacòs, que havia dirigit l'equip en sis partits durant els últims tres anys.

De moment només se sap que Cruyff no cobrarà per dirigir Catalunya. Així ho va confirmar ahir el president de la Federació Catalana de Futbol (FCF), Jordi Casals: "és un càrrec que no està retribuït, jo li ho agraeixo molt, i el futbol català i Catalunya crec que s'han de sentir orgullosos", va dir Casals, que va explicar que així satisfà un dels compromisos de campanya, tenir "un seleccionador que fos notícia mundial".

Casals va assegurar que en la roda de premsa de dilluns vinent, 9 de novembre, a les 12.30 hores al Palau de Congressos de Barcelona, explicarà els detalls del contracte signat amb Cruyff, però va avançar algunes pinzellades, com que la signatura preveu acords amb la fundació de l'holandès. "Tenim el compromís, o ell amb nosaltres, de col·laborar amb la seva fundació. El d'assessorament del futbol, i també del tema social que està desenvolupant a través de la seva fundació", va explicar el president de la FCF.

Casals va explicar que l'acord amb l'holandès es va tancar fa un mes i mig, però que només s'ha confirmat quan ha estat "definitiu". El president de la federació catalana va destacar l'impacte mundial que ja ha tingut la notícia i va avançar que el pròxim compromís de la selecció serà el 22 o 23 de desembre contra un rival encara sense determinar. Així mateix, Casals va assenyalar que no li preocupa gens que el tècnic no parli català, sinó que la selecció catalana sigui coneguda "en tot el món".

Un parèntesi de 13 anys

Tornarà a entrenar un grup de futbolistes d'elit, encara que sigui una o dues vegades l'any, i a seure en una banqueta l'endemà per dirigir-los en un partit, encara que aquest no sigui oficial. Johan Cruyff torna a l'activitat més de tretze anys després de deixar el Barça per la porta de darrere. Des que Josep Lluís Núñez el va destituir dues jornades abans del final de la temporada 1995-96, després de dues campanyes sense títols, el tècnic holandès només havia tornat a dirigir en algun partit homenatge o amistós de caràcter benèfic.

En aquests dos lustres i mig allunyat de la banda, Cruyff s'ha dedicat a diversos negocis relacionats amb la seva fundació, a col·laborar en diversos mitjans de comunicació i a reforçar el seu paper d'icona del que ell mateix va batejar com a "entorn" blaugrana.

Un inventor del futbol

Cruyff, probablement el personatge amb més capacitat per crear opinió en el món del futbol, l'home que va revolucionar aquest joc amb el 3-4-3 que va implantar en el seu debut com a tècnic amb l'Ajax fa més de dues dècades, torna a vestir-se d'entrenador als 62 anys. De fet, fa uns mesos ja va escenificar un retorn frustrat quan l'Ajax va anunciar la seva incorporació a l'organigrama del club com a assessor extern, un càrrec en el qual va durar poc més de dues setmanes per "discrepàncies professionals" amb la directiva.

Amb Catalunya, Cruyff no podrà sumar més títols al seu brillant palmarès com a tècnic: dues Copes d'Holanda i una Recopa d'Europa amb l'Ajax; quatre lligues, una Copa d'Europa, una Recopa d'Europa, una Supercopa d'Europa, una Copa del Rei i tres Supercopes d'Espanya amb el Barça.

No obstant això, Cruyff, que fa anys que va assegurar que no tornaria mai a entrenar un club, podrà compaginar les seves activitats fora dels terrenys de joc amb un càrrec que li exigirà poc i li permetrà matar el cuc de dirigir un equip una o dues vegades per temporada. El seu debut tindrà lloc el pròxim 22 de desembre, contra un rival encara per determinar que podria ser l'Holanda de Bet van Marwijk, un tècnic de perfil baix al qual Johan, que si no ha entrenat mai el combinat orange és perquè no ha volgut, segurament robaria tot el protagonisme en aquest hipotètic duel a les banquetes.