"Any nou, vida nova" és una frase que s'acostuma a sentir quan s'acosta el 31 de desembre. En el cas de l'Assignia Manresa, el salt en el calendari s'ha avançat un mes i mig. L'equip ha aprofitat aquesta setmana per fer foc nou: ha marxat Andre Owens després d'un mes a l'equip, la resta de jugadors ja és a disposició de Jaume Ponsarnau i ara s'ha de conjurar per remuntar el vol després de sis derrotes consecutives. La plantilla ha recarregat piles al Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat, on també ha dissenyat un nou full de ruta amb destí la salvació.

El primer rival de la nova temporada que afronta l'Assignia, de només 28 partits, és el Meridiano Alacant, un altre candidat a lluitar per la permanència. La millor prova de foc. "Afrontarem el partit en millors condicions que els altres, i això és positiu", admet Ponsarnau. "Aquesta setmana ha anat bé per redireccionar-nos cap al camí a seguir a partir d'ara".

Per aconseguir la primera victòria, tan anhelada, s'ha de començar per defensar bé. "A les ganes de guanyar no hi hem d'afegir l'element de l'obligació de fer-ho. El més important és com aconseguir-ho, i ho farem a partir de la defensa i de la unió. I en atac, buscar que les coses surtin. Però si hem de tenir alguna obsessió, és la defensa", focalitza el tècnic.

Com es fa aquest pas endavant? "Ja fa setmanes que treballem bé, però ens desdibuixàvem. Ara ha de començar a ser evident la millora, a ser l'equip que volem ser", assegura Ponsarnau, que disposa de tots els jugadors malgrat unes molèsties a les cervicals d'Uros Slokar i unes dècimes de febre del capità Roman Montañez.

Centrat en la seva millora, l'Assignia tampoc no oblida el rival. El tècnic manresà considera el Meridiano "un equip molt dur, fort físicament, que incomoda i fa moltes faltes. Intenta imposar l'agressivitat sobre el joc del rival. I a més té talent". La clau, per tant, és "adaptar-nos al seu nivell. Serà un bon termòmetre per mesurar la nostra duresa".

Tot i només sumar un triomf, el Meridiano és un equip amb força recursos i en el qual alguns jugadors comencen a mostrar la seva millor versió, com el base francès Thomas Heurtel, lesionat les tres primeres jornades, i l'ala-pivot nord-americà Justin Doellman. Dos jugadors a l'alça que mereixen l'atenció de Ponsarnau no només per ells mateixos: "Heurtel és viu, elèctric i imprevisible. Sobretot és important perquè genera molt de joc. Doellman té bona mà i, a més, genera espais per als companys. En el seu cas, per als pivots, Sow i Andriuskevicius, i per a Stojic, que juga d'esquena a l'anella".

San Miguel evita els nervis

"Queda moltíssima lliga. No hem començat bé, però no ens podem posar nerviosos", explica Rodrigo San Miguel, que no vol afrontar el partit com una final. Encara és aviat: "és un partit important. Ells només sumen una victòria i a no-saltres anímicament ens aniria bé vèncer aquí".

La clau per al base és "defensar bé. L'any passat no anotàvem gaire, però guanyàvem perquè complicàvem els partits al rival i al final ens endúiem la victòria. Fins ara no hem perdut perquè el rival jugués molt millor, sinó perquè nosaltres no hem estat al nivell que s'esperava. El primer és veure què hem de fer nosaltres".

En el bàndol rival, els mots es repeteixen: oportunitat, victòria, reacció... Óscar Quintana té clar que "guanyar és la millor teràpia" i dóna un valor "doble" al partit davant el seu exequip perquè es tracta "d'un rival de la mateixa lliga". El tècnic del Meridiano assegura que el seu equip "ja ha esgotat tota la mala sort possible" després que aquesta setmana perdés l'ala argentí Axel Weigand amb una fractura a la mà dreta.

Com Ponsarnau, Quintana vol "confirmar" la bona feina de l'equip perquè "només amb victòries es convencerà que va pel bon camí". Un mirall en el qual també es podria reflectir l'Assignia. Són dos equips i un mateix destí.