El pilot d'Avià Marc Coma (KTM) ha guanyat la penúltima etapa del Dakar, entre San Juan i Córdoba, i ha deixat pràcticament sentenciat el seu triomf a la carrera, ja que disposa d´un avantatge de 16 minuts i 36 segons respecte al francès Cyril Despres (KTM) .

Coma ha estat el més ràpid a recórrer els 555 quilòmetres d'especial i ha aconseguit el seu cinquè triomf d'etapa en aquest Dakar, per davant de Despres, que ha estat segon a 37 segons del pilot avianès.

Per la seva part, el xilè Francisco Chaleco López (Aprilia) ha estat cinquè i no es mou de la tercera posició en la general.

A falta d'una jornada per al final, Coma té pràcticament a la butxaca el seu tercer títol del Dakar. Resten els últims 181 quilòmetres cronometrats, en què només un disbarat podria privar al català de la victòria. Despres té tots els números per acabar segon i Chaleco López repetirà el tercer calaix del podi de l'any passat, sense opcions d'escalar a la segona plaça ni de ser atrapat per el quart classificat, que està a gairebé tres quarts d'hora.

Pedrero, que compleix el seu primer any com a pilot professional, ocupa una meritòria cinquena posició i Viladoms és desè a gairebé cinc hores del cap de carrera.

La tretzena i última etapa, entre Còrdoba i Buenos Aires, oferirà 181 quilòmetres d'especial per camins ràpids i amb un llarg enllaç fins al centre de la capital argentina.

Coma es mostra prudent i diu que això encara no ha acabat

Tot i tenir la victòria final molt a prop, el pilot d'Avià es resisteix a cantar victòria al Dakar i segueix ferm amb el seu discurs cautelós a falta d'una etapa per al final de la cursa. "Queden 180 quilòmetres i compten igual que els altres. Siguem cauts, ens queda poc, però encara queda", ha dit Coma, que ha recordat: "la carrera acaba demà, no avui".

Tot i que sobre el paper el més complicat de la carrera ja ha passat, Coma ha destacat la dificultat de la jornada, sobretot a causa del fang que ha inundat algunes zones del traçat.

Per la seva part, el seu principal rival, el francès Cyril Despres, ha dit que "havia d'atacar" si volia retallar la diferència amb Marc Coma, justificant la seva actuació en la dotzena etapa del Ral·li Dakar, en què ha estat el dominador durant una bona part de la mateixa, però finalment ha cedit el seu avantatge amb el pilot d'Avià.

"Havia d'atacar, aquesta és la meva naturalesa. Així que he corregut a fons des del primer quilòmetre, tot i que hagi alentit una mica al final", ha comentat Despres, que no es penedeix d'haver pres la iniciativa en l'etapa. "No tinc res que lamentar", ha afegit.

Tot i això, Despres sí s'ha lamentat per no haver pogut esgarrapar més temps respecte a Coma. "És una pena, després d'una jornada com aquesta, amb 555 quilòmetres i possibilitats que hi hagués diferències en els temps", ha indicat el francès, que intenta veure el costat positiu. "Tampoc és la fi del món, cal relativitzar", ha dit.