Més amb menys és impossible. No crec que es torni a repetir en tota la història de l'ACB la victòria en un partit d'un equip que anoti per sota dels 50 punts. L'Assignia ho va fer possible després d'un darrer quart d'atac histèria, amb un sol triple (de Lewis) en 9'55'' de joc. Rodrigo San Miguel va tenir ahir la sang freda per anotar des de la línia de personal el 49-48 i la ruleta de l'última jugada va afavorir els manresans dos cops: l'esquerrà Álex Urtasun va quedar sol i va llançar fatal; el rebot va anar a parar a les mans del lituà Martynas Andriuskevicius, que no va encetar en el tir, amb dos o tres jugadors manresans al damunt, en una més que probable falta que per fortuna no es va assenyalar.

La victòria és molt valuosa: els de Ponsarnau superen en la taula el Meridiano, amb l'afegitó de tenir l'average guanyat. Ahir el Menorca va perdre i ara la zona del descens queda més lluny, amb els manresans amb 8 triomfs i 5 per als balears, que cal recordar, que, tot i així, van vèncer de deu punts al Congost. Dimecres hi ha un transcendent Granada-Menorca, mentre que els de l'Assignia jugaran a Màlaga.

En tot cas, el resultat d'ahir no va amagar les dificultats que té el joc de l'Assignia, sobretot dins la zona. Amb Slokar ressentit de molèsties a l'esquena i malgrat la recuperació d'Alzamora, l'atac manresà va ser en els moments decisius desnivellat i precipitat pels nervis. No estaria gens malament que arribés aquest reforç interior que fa mesos que es busca a les oficines.

En l'Assignia, l'equip inicial va ser format per San Miguel, Montañez, Grimau, Lewis i Slokar. Al davant hi havia el cinc alacantí, amb Llompart, Cazorla, Stojic, Justin Doellman i el pivot lituà Andriuskevicius. Amb un triple de Lewis (abans Montañez va errar el seu intent), els manresans van obrir el marcador, però els locals estaven sense joc interior i aviat va ser el Meridiano qui es va avançar amb un 3-6 (min 4). No hi havia cap mena de clarividència en l'atac del conjunt de Ponsarnau i l'Alacant es va escapar una mica més amb un tir lliure d'Andriuskevicius. Però per fi els bagencs van aconseguir tancar un contraatac amb San Miguel i el capità Montañez va empatar (7-7).

Ponsarnau va fer un triple canvi amb l'entrada de Dani López, Milan Mastorovic i Alfons Alzamora. En els visitants també van entrar Heurtel, Rejón, Rancik i Álex Urtasun, que va clavar el triple de l'11-12. L'Assignia va donar entrada a Gladyr quan els manresans cedien per tres punts i volien acabar el quart a davant. No ho van aconseguir, tot i la bona contribució en el ritme per part de Dani López (13-15).

Llorca, San Miguel i Slokar van ser les incorporacions manresanes en encetar-se el segon període, però no hi havia manera d'anotar. Ni ho va fer Llorca amb dos tirs lliures en una falta antiesportiva que va tenir història: l'àrbitre Martínez la va assenyalar, García González va dir que no, però el principal Mitjana va fer valer la seva autoritat, donant per bona la primera decisió. Un tir lliure de Llorca i un bàsquet obra de Lewis van acostar els de l'Assignia (16-17). Gladyr estava desafortunat, i el Meridiano va tornar a eixamplar l'avantatge (16-23, min 15).

Ponsarnau va demanar temps mort i va tornar el cinc inicial amb la intenció de reaccionar. Una acció de qualitat de Slokar va despertar els aficionats i San Miguel va córrer per reduir amb el 20-23. Una agressiva defensa local va permetre apropar més els manresans amb Montañez assolint el 22-23. Stojic donava aire als alacantins mentre Alzamora va suplir Slokar, que tenia molèsties a l'espatlla. Un triplàs de Grimau va fer possible l'empat (25-25, min 19) i en la mateixa acció una falta visitant va permetre a Alzamora avançar els de casa des de de la línia de personal (27-25). Al descans, 28-27 després d'un parcial favorable de 12-4.

Cada vegada més espessos

Majstorovic va ser revulsiu en el tercer quart, tant en defensa com en atac, i un triple seu va permetre obrir un forat de set punts (37-30, min 25), la màxima renda per als manresans fins aleshores.

Un 2+1 d'Urtasun feia enganxar els visitants en la lluita, però amb la mitja volta de Grimau els locals s'enfortien (39-33). Uros Slokar va errar dos tirs lliures i entrava al seu lloc Alzamora al costat de Lewis. L'atac es va tornar a embussar un altre cop. Sort del triple de Gladyr amb una assistència en contraatac de San Miguel (42-35). El 44-37 del final de quart era esperançador.

El principi del darrer quart era fonamental. Larry Lewis va clavar el triple del 47-39 (al minut 33), tot castigant la defensa zonal per part dels visitants. Justin Doellman, en tot cas, va convertir el 47-41.

L'Alacant continuava tancat al darrere i els manresans van fallar els tirs següents. La clau era que en defensa l'esforç no baixava, des de San Miguel fins a Slokar. Doellman va encetar des de la cantonada amb el 47-44 (min 35) i els jugadors de Jaume Ponsarnau es precipitaven en l'altra anella. El Meridiano es va posar a només dos punts (47-45) amb un sol encert de Doellman des de la personal.

L'Assignia continuava fallant els triples i un Doellman que es multiplicava (va fer 9 dels 11 punts del seu equip en aquest quart) va anotar el 47-46 a 3'55''. Per acabar, Grimau cometia falta en una acció ofensiva, i Andriuskevicius fallava dos tirs de personal. Majstorovic va errar el tir de la cantonada, i va ser Stojic el qui va clavar al límit de la possessió el 47-48.

El Manresa ho fallava tot, però els visitants perdonaven. Un tap d'Uros Slokar a Andriuskevicius va deixar possessió a l'Assignia amb 15 segons i 3 dècimes per jugar. La falta del Meridiano deixava per als manresans 8 segons i l'entrada de San Miguel treia falta mancant 4 segons i 9 dècimes. Després del temps mort, la responsabilitat per al base, que va encistellar els dos tirs lliures (49-48). L'Assignia no va fer una bona defensa, però la sort va ser, per un dia, manresana.