"Pràcticament de manera inesperada". Així va explicar Oriol Rosell com havia estat la convocatòria per al seu debut amb el Barça de Pep Guardiola, dissabte passat, en el centenari del Hadjuk Split croat. Ahir, dos dies després, el central de Puig-reig, de només 19 anys, va rebre una altra gran notícia: és un dels nou jugadors del filial convocats pel tècnic santpedorenc per fer la gira de pretemporada amb el primer equip, avui i demà a Alemanya, i a partir de dijous als Estats Units. Amb Rosell, completarà la representació de la Catalunya central el davanter vilomarenc Jonathan Soriano.

Davant l'absència de fins a sis jugadors del primer equip, els que han disputat la Copa Amèrica ?Messi, Mascherano, Milito, Alves, Adriano i el nouvingut Alexis Sánchez?, Guardiola ha decidit mirar cap al planter per reforçar-se. Dissabte, en l'estrena de la pretemporada i amb quatre jugadors més del primer equip de baixa (Puyol, Piqué, Xavi i Pedro), ja va convocar dotze nois del Barça B. Ara, per jugar la Copa Audi, avui (contra l'Internacional de Porto Alegre brasiler) i demà (contra el Bayern o el Milan), s'ha endut dotze futbolistes del filial. Nou, entre els quals hi ha Oriol Rosell i Jonathan Soriano, també faran la gira pels Estats Units, on es disputaran tres amistosos: contra el Manchester United, l'América de Mèxic i el Chivas de Guadalajara.

Tres oportunitats més perquè Rosell acumuli minuts al costat de les estrelles blaugrana. Després del seu debut, el berguedà es va mostrar exultant per haver compartit la segona part al costat del francès Éric Abidal a l'eix de la defensa. En aquests 45 minuts, Rosell es va mostrar desacomplexat per fer passades llargues en diagonal, amb un toc de pilota precís i intel·ligent. No va tenir por.

Encara no fa un mes, Oriol Rosell va afirmar en una entrevista a Regió7 que formar part del filial del millor equip del món ja era "un gran premi, tant si jugo com si no". Acabava de renovar per incorporar-se al Barça B, amb moltes ganes per guanyar-s'hi un lloc, però conscient també de la dificultat del nou repte. El que no s'imaginava, però, era que quatre setmanes després debutaria amb els grans: "jugar amb el primer equip és un somni gairebé impossible. És més a prop que fa uns anys, però a la vegada continua molt lluny".

En la primera setmana de treball, en què jugadors del filial van reforçar algunes sessions de l'equip de Guardiola, s'havien vist imatges en què el tècnic de Santpedor donava instruccions a Rosell. Bon presagi. A més, les baixes dels centrals del primer equip (Puyol i Piqué) i d'altres de consolidats en el filial (Bartra, al mundial sub-20; i Muniesa, lesionat) van afavorir l'oportunitat per al futbolista de Puig-reig.

Soriano pot tenir un lloc

El davanter del Pont de Vilomara Jonathan Soriano és una altra de les novetats de Guardiola per a la gira estiuenca. Després d'haver estat el màxim golejador de Segona A amb el filial blaugrana (32 gols), tot feia pensar que el seu futur era lluny del Camp Nou. Amb 25 anys, Soriano volia començar una nova etapa, ja que sabia que jugar al primer equip era complicat. Per ara, però, Guardiola compta amb ell. Qui sap si es guanyarà un lloc durant aquesta gira.