La victòria del Reial Madrid al camp de l’Atlètic en el partit de dimecres va deixar un panorama força clar de cara a les sis jornades de lliga que queden. Amb quatre punts favorables al conjunt blanc, però només amb 18 en joc, el Barça necessita guanyar tots els partits, inclòs el clàssic del dia 21 al Camp Nou, i esperar que el seu màxim adversari empati, com a mínim, en una ocasió. De tots els compromisos que té al davant, sembla que la visita a San Mamés és la més indicada perquè això tingui lloc. De tota manera, el calendari fins al 12 o 13 de maig (depèn del dia en què es fixin els partits) presenta trampes, etapes planes, de muntanya, distraccions i fets a tenir en compte per conèixer qui serà el campió de lliga i si es consuma la gran remuntada.

Primer de tot fa falta veure com arriben els dos equips al duel del Camp Nou. Sembla clar que el Madrid guanyarà aquest cap de setmana el seu partit contra l’Spòrting. El matx és demà, i en aquesta ocasió el conjunt de Mourinho juga abans que el seu rival. Per això, quan el Barça surti al Ciutat de València per enfrontar-se al Llevant, equip sorpresa de l’any i que lluita per entrar a Lliga de Campions, ja sabrà si lluita per escurçar la diferència, fet poc probable, o per mantenir els quatre punts actuals. La jornada és més propícia per al Madrid, ja que els llevantinistes formen el típic equip incòmode per als de Guardiola, molt rocós i que no dubta a cometre moltes faltes, en gran estat de forma i amb jugadors experimentats. El triomf, però, hi serà imprescindible.

Paisatges després del clàssic

El clàssic del dia 21 presenta una sèrie de condicionants. El primer és que es troba enmig de les semifinals de la Champions, que el Barça afronta contra el Chelsea i el Madrid, contra el Bayern, amb les tornades a casa. Abans del gran duel del Camp Nou, el Barça tindrà un dia menys de descans. Davant de la importància del partit, no hauria de ser cap problema. Per a després d’aquest partit hi ha dos paisatges possibles. Si el Barça guanya, hi ha lliga. Si no ho fa, virtualment s’haurà acabat, perquè no hi haurà territori per a la recuperació i el Madrid sortirà de la cita molt reforçat.

Si es compleix el primer paràmetre, caldrà tenir un ull posat a la competició europea per saber quin dels dos equips, o tots dos, o cap, entra a la final de la Lliga de Campions. Aquest èxit pot condicionar els partits següents des del punt de vista anímic. Un accés a la final de Munic podria ser un cop de moral molt gran, i un adéu a la Copa d’Europa podria exercir els dos efectes: el de decepció i abaixament de braços o el de centrar-se a guanyar la lliga, sobretot en el cas del Madrid, que se suposa que encara anirà davant.

Etapes de muntanya

Comptant que el Barça surti del clàssic un punt per sota a la classificació, les dues jornades següents seran gai-rebé decisives i determinaran el guanyador del campionat. Tornant al símil ciclista, es presentaran un port de segona categoria i un de primera per al Reial Madrid i una etapa trencacames per al Barça. En la jornada 36, amb horaris encara per determinar, el Madrid rep el Sevilla en un partit semblant al del València de diumenge, i el Barça té una visita a un camp ratera com el del Rayo Vallecano.

Bilbao, el final de tot

La jornada decisiva, però, sembla la intersetmanal de l’1 o 2 de maig. El Madrid visita un camp molt complicat, San Mamés, davant d’un Athletic de joc pressionant i aeri. Els bascos, però, poden estar més centrats en la final de l’Europa League, si es classifiquen, de set dies més tard a Bucarest. El Barça, per la seva banda, rep un Màlaga de Champions, tot i perdre ahir. Els andalusos ja van empatar al Bernabéu, però és un tipus d’equip al qual els de Guardiola s’adapten bé, perquè deixen jugar.

Les dues darreres jornades semblen poc menys que anecdòtiques. És complicat pensar que, si el Madrid va davant, perdi algun punt a Granada, tot i que és a fora de casa i cal tenir en compte un rival que potser no estarà salvat. El Barça rep l’Espanyol en un derbi en el qual els de Pochettino, que baixen molt a domicili, sempre estan motivats. La darrera jornada és fàcil per a tots dos. El Barça va al camp d’un Betis que ja no tindrà objectius i el Madrid, com el 2007, vol celebrar la lliga a casa contra el Mallorca.