El corredor resident a Manresa Agustí Roc, de 40 anys, va aconseguir ahir el títol del campionat del món de quilòmetre vertical, a la cursa disputada a Barruera dels SkyGames Ribagorça Romànica 2012. En la categoria femenina, la basca Oihana Kortazar va ser la guanyadora, amb el segon lloc de la igualadina Laura Orgué.

El quilòmetre vertical es va disputar en un itinerari exigent amb sortida a Barruera, a 1.100 metres d'altitud, i arribada a la cota 2.100 del pic Roies de Cardet (2.450 m.): un desnivell que s'assolia en uns tres quilòmetres escassos de distància, primer pels carrerons del poble de la Vall de Boí i després per corriols i pistes de muntanya.

A la línia de sortida, va destacar l'absència d'última hora del màxim favorit i actual campió d'Europa de l'especialitat, l'italià Urban Zemmer, que no podrà participar als SkyGames a causa d'un problema de salut. Agustí Roc es va posar al capdavant des del primer moment i, a l'alçada del punt intermig de l'ermita de Sant Salvador, es va situar ja en el primer lloc amb un avantatge significatiu.

El seguien Raúl García i l'italià Nicola Golinelli en pugna pel segon lloc mentre que Didier Zago i Luis Alberto Hernando avançaven més enrere. En el tram final, Roc va saber mantenir la diferència respecte als màxims perseguidors i va arribar amb un temps de 35'51". El segon lloc, se'l va adjudicar finalment García, amb 36'10", i Golinelli va quedar tercer, amb 36'16".

Oihana Kortazar va situar-se de seguida al capdavant i va dominar fins al final en categoria femenina, amb un temps de 43'59". Mireia Miró s'havia mantingut en segona posició durant la primera part de la cursa però Orgué la va avançar i va poder mantenir les distàncies fins a la meta. L'anoienca va completar la cursa amb un temps de 44'29" i Miró va ser tercera amb 44'49". La solsonina Sílvia Leal va assolir la quarta plaça, amb 45'26".

Hernández, segon en l'obert

La prova del quilòmetre vertical en categoria oberta va tenir una àmplia representació de corredors de la Catalunya central. Jessed Hernández, resident a la Cerdanya, va ser segon amb un temps de 37'54" en una cursa que va guanyar Joan Freixa, amb 37'34"; l'italià Marco Facchinelli va completar les places d'honor, amb 37'58". Gerard Españó, de l'AE Mountain Runners del Berguedà, va ser cinquè, amb un registre de 39'17", i el seu company de club Jordi Uró va situar-se en la cinquena plaça, amb 42'36".

En categoria femenina, la berguedana Alba Xandri va ser segona, amb 46'20", molt a prop de la guanyadora, Àngela Castelló, amb 46'15". L'abrerenca Mònica Ardid va aconseguir la tercera posició, amb 46'57"; la ceretana Gemma Arró va ser quarta, amb 48'17", i la corredora del CE Callús-Stadion Iolanda Garcia va ser tretzena, amb 53'16". A més, l'osonenca Laia Andreu, amb lligams també al club callussenc, havia obtingut el setè lloc, amb 50'12".

Nova medalla de Leal

A la tarda es va disputar l'Sky Speed, novament amb presència dels nostres corredors. El millor resultat va arribar a la prova femenina, en què Sílvia Leal va ser tercera en una cursa dominada per la italiana Débora Cardone. Alba Xandri hi va ser quarta.