Només disset dies després que la flama olímpica s'extingís a l'Estadi Olímpic de Statford, a Londres, avui es tornarà a encendre per il·luminar els dotze dies de competició dels catorzens Jocs Paralímpics d'estiu. L'edició d'enguany és especial perquè es fa a Anglaterra, a pocs quilòmetres de Stoke Mandeville, on va començar el moviment paralímpic el 1948. En aquests Jocs s'espera la participació d'uns 4.200 esportistes, quatre dels quals són de la Catalunya Central i aspiren a pujar al podi en les seves disciplines, tres en les proves d'atletisme, que no entraran en joc fins d'aquí a uns dies, i l'altre en tennis taula.

Precisament, el primer a entrar en competició serà l'esparreguerí resident a Sant Andreu de la Barca Jordi Morales, que participa en la competició de tennis taula, tant en individual, en la classe 7, per a jugadors amb espina bífida, com per equips, en les classes 6-8. Tot i que només té 27 anys, Morales és un autèntic especialista en competicions paralímpiques, ja que participa en els seus quarts Jocs. La seva fita més gran va ser la medalla de bronze als Jocs d'Atenes, del 2004, en la competició individual. A Pequín no va tenir sort, però en els darrers tres anys ha aconseguit grans fites. Així, va ser or per equips en l'europeu de Gènova del 2009 i bronze en el de Croàcia del 2011 i va ser plata en individual i or per conjunts en el mundial de Corea, del 2010.

Aspiracions en el mig fons

Els altres tres participants són atletes. Els germans Ávila, Abel i Ignasi, tenen un llarg palmarès en aquest esdeveniment. El petit, Ignasi, va ser bronze en els 1.500 metres de Pequín i va obtenir una plata i un bronze en el darrer mundial, a Christchurch, el 2011. Ja a Londres explica que "ja estem força aclimatats a un ambient ple de valors esportius i hem tornat a veure amics que tenim de l'altra banda del món". De tota manera, es va queixar perquè, "després d'un any de treure el calendari, ara l'han canviat i ens han variat l'horari de les sèries de classificació". D'aquesta manera, la classificació dels 800 serà el dia 3 i la dels 1.500 metres, el dia 4. El seu germà Abel, or en els 800 metres d'Atenes 2004, només participarà aquest cop en els 1.500 metres.

El quart representant és el guia Oriol Sellarés, que debuta en uns Jocs al costat de l'atleta amb discapacitat visual Ricardo de Pedraza. No correran fins al dia 7 de setembre, en les sèries dels 5.000 metres.