El Comitè de Competició de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha sancionat el porter del Barcelona Víctor Valdés amb quatre partits per la targeta vermella que va veure contra el Reial Madrid, en partit de la vint-i-sisena jornada de la Primera divisió espanyola.

Valdés va ser expulsat per Pérez Lasa a la conclusió del xoc del Bernabéu, disputat l'últim dissabte, després d'encarar-se amb el col·legiat per no xiular un possible penal de Sergio Ramos a Adriano Correia en l'última jugada del xoc.

En les motivacions de la sanció de quatre partits a Valdés, que també rep una amonestació per la targeta groga rebuda abans de la seva expulsió, el Comitè de Competició considera que va existir "una pluralitat de fets" que determinen aquesta decisió.

Valdés va ser expulsat per Pérez Lasa en acabar el partit del Bernabéu, segons es recull en l'acta arbitral, per "encarar-se" amb el col·legiat a "escassos centímetres de la cara" dient-li "cridant i de forma repetida: "'Us heu cagat, no tens vergonya'".

"Després de ser expulsat aquest mateix jugador va persistir en la seva actitud i en els mateixos termes dient repetidament: 'No tens vergonya', havent de ser subjectat pels companys i el delegat del seu equip", es recull en l'acta.

A més, en l'acta del col·legiat s'afegeix: "Una vegada érem al túnel de vestidors aquest mateix jugador va persistir en la seva actitud i cridant va repetir els mateixos termes anteriors: 'no tens vergonya, no tens vergonya'.

Amb anterioritat, en el document arbitral, s'indicava que el Víctor Valdés havia estat amonestat al terme del partit per dirigir-se a Pérez Lasa, estant al terreny de joc, amb "els braços amunt i cridant" recriminant-li una de les seves decisions".

En les seves motivacions, el Comitè de Competició a l'hora d'adoptar la seva determinació ve a diferenciar entre les expressions "no té vergonya" i "pocavergonya".

"S'estima que 'pocavergonya' és un terme definit que etimològicament significa, quan es refereix a una persona, que algú comet actes il·legals en profit propi, o que incorre en immoralitats. És a dir, s'assimila a un insult quan es dirigeix a una persona", assenyala.

També apunta que "expressions com 'no tens vergonya' o similars se solen qualificar per aquest Comitè com a actituds de menyspreu o desconsideració, perquè es tracta de manifestacions que generalment busquen ferir l'amor propi o la dignitat d'algú, però sense incórrer en l'ofensa personal". "Per això se sol aplicar en aquests casos l'article 117, i es considera una infracció lleu", s'afegeix.

Però el Comitè de Competició també apunta que en l'acta arbitral s'acredita "que l'expressió 'no tens vergonya', que va determinar l'expulsió, s'acompanya d'una altra com 'us heu cagat' i es realitza, a més, encarant-se a escassos centímetres de la cara de l'àrbitre".

"Això determina que el conjunt de l'actuació del jugador amb Víctor Valdés s'hagi de qualificar de clarament ofensiva, sent el cas que l'article 94 del Codi Disciplinari tipifica com a falta greu no només els insults sinó, igualment, 'ofendre o dirigir-se en termes o actituds injurioses a l'àrbitre principal....'. S'estima en conseqüència que els fets determinants de l'expulsió del jugador Víctor Valdés s'han de qualificar com una infracció greu", s'afegeix.

També es parla en el veredicte que Víctor Valdés "amb posterioritat a l'expulsió va perseverar en la seva actitud, reiterant similars expressions" i que, per tot això "es tracta d'una pluralitat de fets".

Per això, Competició ha acordat imposar quatre partits de suspensió a Víctor Valdés, així com una multa de 3.005 euros per a l'infractor i de 1.400 euros al club.

El Barcelona ja ha anunciat que, els pròxims dies, presentarà un recurs davant el Comitè d'Apel·lació contra aquesta sanció.

Si no prospera, Víctor Valdés es perdria els compromisos de la lliga que el seu equip disputarà al Camp Nou davant el Deportivo, Rayo Vallecano i Mallorca i a Balaídos contra el Celta de Vigo.