De mica en mica, l'Autocid de Burgos va prenent consciència de l'ascens esportiu a l'ACB assolit en el partit de divendres passat amb l'Andorra. En els propers dies s'ha de fer la reunió institucional del club amb l'alcalde, Javier Lacalle, tot i que ja fa setmanes que des de totes dues bandes es treballa amb la possibilitat d'un salt a la màxima categoria que, pel que fa al punt de vista esportiu, es va aconseguir la setmana passada. Però, a més d'un nou pavelló, que es podria aixecar amb material prefabricat en una zona del recinte firal de la ciutat, s'ha d'aconseguir el finançament de 5 milions d'euros per fer front a les exigències que marca l'ACB. En els contactes que s'havien fet en les últimes setmanes, l'objectiu era poder reduir el pagament tot assumint els drets a la lliga d'algun dels altres equips de la Comunitat de Castella-Lleó que són o han estat a l'elit. En aquest cas, són el Baloncesto Valladolid i el Lleó. Si ho aconseguís, el Burgos es podria estalviar una part o tota la quota d'1,7 milions del fons de regulació d'ascens i descens, un terç del total de 5 milions.

Tal com va informar Regió7 la setmana passada, el Valladolid està reduint el deute amb la seva plantilla per evitar que en la data del 30 de maig tingui més del 15% de la massa salarial per abonar, el que li podria costar directament ser donat de baixa a l'ACB. Amb el president dimissionari des de fa unes setmanes, l'alcalde de Valladolid, Francisco Javier León de la Riva, és el principal defensor del club i li va fer arribar una injecció de 150.000 euros en forma de subvenció extra a càrrec d'una societat mixta per a la promoció turística. En tot cas, les expectatives a Valladolid són ara més positives, i és complicat que es doni un cas com el succeït al final de la temporada passada quan la mateixa ACB va beneir el pas dels drets del Lucentum Alacant al CB Canàries, que, en una situació com l'actual del Burgos, havia renunciat a l'ascens de categoria en no poder pagar els 5 milions del cànon.

Una circumstància no favorable per al Burgos, a més que hi ha un clar interès de Valladolid per no perdre la plaça, és que falta sintonia entre els dos alcaldes, León de la Riva i Lacalle.

L'altre camí que s'ha explorat des de Burgos és aconseguir ser titular del Baloncesto León SAE, que està en procés de dissolució. L'equip de la ciutat de Lleó va baixar, per darrer cop, el 2008. La via que des de Burgos s'estava intentant seguir era la d'assumir ser titular del NIF de la societat en una maniobra que els faria també poder disposar dels drets ACB del Lleó. Ahir, fonts de l'Associació de Clubs descartaven que una operació d'aquesta mena fos autoritzada.

S'espera que en els propers dies l'alcalde de Burgos mogui peça i ja es pugui saber si tira endavant el projecte del pavelló provisional que es construiria a la zona firal de la ciutat, el que demostraria que el projecte del Burgos per a l'ACB va seriosament. Demà, d'altra banda, comencen els play-off de la LEB Or, d'on ha de sortir el segon equip que es guanyi la plaça per a la màxima categoria.

L'estiu es presenta mogut, amb el Bàsquet Manresa pendent dels moviments que hi pugui haver; no és cap secret, d'altra banda, que un dels objectius a curt i a mitjà termini a l'ACB és poder reduir els 18 equips actuals a 16, cosa que els grans clubs ho trobarien bé.