David Gallego, que ja havia estat professional com a jugador, dirigirà la propera temporada el juvenil A de l'Espanyol, un dels equips espanyolistes amb major responsabilitat. El tècnic surienc, amb experiència en primers equips com el Sant Feliu Sasserra i el Súria, fa un salt.

Deu estar molt satisfet d'aquesta oportunitat que li brinda l'Espanyol?

Més que satisfet, estic molt il·lusionat per aquesta nova experiència, pràcticament professional. Jordi Lardín, el coordinador de l'Espanyol, m'ha mostrat una confiança cega.

Quin li han dit que és l'objectiu del juvenil A de l'Espanyol?

No és un altre que el d'aconseguir que a final de temporada algun dels meus homes pugi al primer equip. Per a l'Espanyol, el juvenil A és un dels seus equips importants i volen que els jugadors siguin competitius. Aquesta temporada passada, el juvenil A de l'Espanyol va quedar a 22 punts del campió, el Barça, i sense plaça a la Copa del Rei. Sigui com sigui, la intenció no és directament acabar primer o segon, el més important és l'evolució de l'equip perquè l'Espanyol es pugui nodrir d'algun d'aquest futbolistes.

Entrenar el juvenil A de l'Espanyol comporta dedicació exclusiva?

Oi tant. Aquesta és una oportunitat que tinc i espero no fallar. El dia a dia ha de ser de màxima dedicació perquè ningú no pugui recriminar-me, ni jo mateix, que no hi he dedicat el temps necessari.

No conèixer la categoria, la Divisió d'Honor juvenil, podria ser un handicap?

El futbol és futbol sigui la categoria que sigui. El més important és l'adaptació a un lloc nou. En definitiva, es tracta de portar un grup i treure el màxim possible de cada jugador. Jo no conec la lliga, però els jugadors, sí. Ells tenen un nivell alt tècnic i el que he d'aconseguir és millorar el seu rendiment tàctic i també de cap, de ser competitius, perquè el dia de demà puguin pujar al primer equip. L'objectiu no és guanyar a qualsevol preu, estripant els jugadors. El que és lateral ha de jugar de lateral, el que és mig, ha d'estar al mig, i el davanter, al davant. No per millorar un resultat s'han de fer coses estranyes ni invents. Està clar que si hi ha un bon treball, els resultats també vindran, en seran una conseqüència. En aquestes edats, a 17 o 18 anys, poques coses pots ensenyar tècnicament. Sí que hi pot aportar alguna cosa, el meu segell, a l'hora de conduir el grup.

Primer li van dir que portaria el juvenil B; fa pocs dies, però, li can comunicar que seria el juvenil A. Com va reaccionar?

Va ser una pujada d'adrenalina. L'Espanyol ha demostrat que compta amb mi pel sol fet de donar-me un equip important sense tenir jo experiència. Però està clar que algun dia s'ha de començar. És molt fàcil ara agafar un Guardiola quan ja ha demostrat que en sap. Jo em veig capacitat, si no, no ho faria.

Tenir al costat un amic com és Jordi Lardín que porta la coordinació, deu donar tranquil·litat?

M'ha demostrat confiança, però també a la resta d'entrenadors, que per això hi són. El que està clar és que el tracte del dia a dia, com a amics que som, pot ser molt més fluid. En tot cas, si les coses no surten bé, buscaran un altre tècnic. Però és cert que l'amistat amb Lardín et dóna una certa llibertat.

Podrà jugar al seu gust o tots els equips de l'Espanyol han de fer-ho amb el mateix sistema?

Per la nova temporada han implantat el 4-2-3-1 com a sistema de tots els equips de l'entitat. I sobre aquest sistema, cada entrenador hi pot introduir els seus matisos personals per treure profit dels jugadors que té. Abans d'iniciar la pretemporada el 22 de juliol, farem unes jornades intensives per conèixer a fons aquest 4-2-3-1 i aconseguir treure'n el màxim profit.

Es veu guanyant-se la vida fent d'entrenador?

M'agradaria. És una cosa que m'omple, però de moment no em faig gaires il·lusions. Els entrenadors hem d'anar dia a dia, partit a partit. De moment, miraré de gaudir de la nova temporada i després, Déu dirà; si no ho fes així, m'enganyaria. De moment tinc contracte per una campanya i espero que els resultats m'acompanyin.

Per arrodonir-ho tot plegat, ha pogut marxar del Súria amb l'ascens a Segona Catalana. Li ha sortit rodó.

No era l'objectiu quan jo vaig agafar l'equip fa tres anys. Ara bé, els jugadors han demostrat que tenen nivell, i hem competit fins a aconseguir l'ascens. La meva intenció no era pujar sinó posar ordre al club en el dia a dia, i evitant les picabaralles de cada partit. Ara ve molta gent a veure el joc de l'equip i d'això me n'alegro.

Creu que el Súria es podrà mantenir a Segona Catalana?

No sé quin nivell hi haurà a la categoria. Ara bé, jo penso que sí, que el Súria pot lluitar per mantenir-se. Seria una llàstima que després de l'ascens, la plantilla quedés debilitada. El nou entrenador, Albert Bonvehí, té sintonia amb els jugadors i això és molt important.