Conèixer racons del Bages, l'Anoia i el Solsonès a ritme de bicicleta de muntanya i sense la pressa que suposa la participació en una cursa. És el projecte que diu-menge engegaran oficialment Ferran Badia i Jordi Mas, dos components del Centre Excursionista de Callús, i que oferiran a tothom qui hi estigui interessat. Camins de Sal són dues rutes, una de llarga, de 228 quilòmetres, i una altra de més curta, de 103, amb sortida i arribada a Callús i pas per Cardona. L'entitat pren les mines de sal com a reclam per posar el nom als traçats, que passen per diverses contrades que mereixen ser visitades. Tot amb allotjament, GPS i transport de l'equipatge assegurat abans de començar.

Badia explica que "el que proposem és un track que s'ha de fer en bicicleta de muntanya i que la gent pot dur a terme en el nombre d'etapes que desitgi. Hem pensat que siguin entre tres i quatre, amb diferents aturades a poblacions on faran nit. A cada final de jornada, sobretot el de Cardona, es buscaran activitats com ara la visita a la mina de sal o al castell. El principi i el final seran a Callús".

Diversos nivells

Per saber en quants dies es poden fer els recorreguts, Mas comenta que "depèn de les necessitats i del nivell de cadascú. Si ve algú que fa molts quilòmetres a la setmana i està molt fort i diu que pot fer 100 quilòmetres al dia, li direm que pot fer l'itinerari llarg en un cap de setmana. O si es tenen quatre o cinc dies i el nivell no és tan alt, es pot fer en diferents etapes". Per apuntar-s'hi, cal que "es posin en contacte amb nosaltres unes setmanes abans, si pot ser un mes, millor, organitzarem la ruta depenent dels dies disponibles i concertarem els llocs d'allotjament. Quan es comenci, entrarem les dades al GPS i ja es pot iniciar el camí". A més, "nosaltres mateixos ens encarreguem de portar l'equipatge al lloc on s'ha d'hostatjar el dia següent, lloguem l'aparell de navegació i també regalem un mallot".

Allotjaments amb un plus

Una de les intencions que han tingut els responsables de les rutes ha estat que els llocs on s'allotgin els excursionistes siguin de qualitat. Badia comenta que "hem buscat cases rurals i hotels que aportin als cicloturistes un plus". Per exemple, hi ha Cal Ros, a Calonge de Segarra, o Cal Miramunt, a Claret, a més dels hotels Solsona Centre i Sant Roc de la capital del Solsonès o el Vilar Rural, l'hotel La Premsa i el Parador de Cardona, de la vila ducal. En reservar la ruta, l'organització facilitarà un pressupost dels allotjaments que es desitgin.