El serbi Novak Djokovic va conquistar ahir el seu segon Wimbledon i es va alçar com a número u del món en derrotar en una apassionant final al suís Roger Federer, set vegades campió del torneig, que va arribar a salvar una pilota de partit per forçar el cinquè set (6 - 7 (7), 6-4, 7-6 (4), 5-7 i 6-4, en tres hores i 56 minuts.

Djokovic portava tres finals de Grans Eslam perdudes i Roger Federer somiava ahir en sumar el seu vuitè Wimbledon i convertir-se en el jugador que en té més. La pista central de l'All England Club augurava una partit en majúscules i els seus protagonistes no van decebre. Va ser una batalla èpica, un partit a cinc sets que es va mantenir en màxima igualtat fins l'últim punt; història viva de l'esport en què finalment Djokovic va poder escriure el seu nom com a guanyador.

Un duel per recordar

El d'ahir a la tarda era el duel número 35 entre Djokovic i Federer. Un més dels que van arribar a disputar Pete Sampras i Andre Agassi, un menys dels que van jugar Ivan Lendl i John McEnroe.

El serbi i el suís s'havien enfrontat abans en una altra gran final, la de l'Open dels Estats Units, el 2007. En aquella ocasió Federer, al cim de la seva carrera, va arrasar a un jove Djokovic en tres sets per conquerir el seu onzè Gran en quatre temporades. Ahir a la tarda la situació era oposada.

La tarda assolellada al sud-oest de Londres va evaporar aviat, però, els dubtes inicials de Federer. Amb la seva classe i la seva bona fortuna habituals intactes, va mantenir l'equilibri fins al primer desempat i va salvar dues boles de set abans de boquejar amb un ace a Djokovic i emportar-se el primer set. El serbi va respondre furiós. Es va imposar a la restada a l'inici del següent set i va portar a remolc fins al final de la màniga a Federer, que va deixar escapar la seva primera pilota de trencament del partit amb 5-4, i amb ella les seves opcions de mantenir el domini del partit.

Federer va salvar dues boles de trencament amb serveis a gairebé 200 quilòmetres per hora i tancava amb el seu vintè ace un joc que portava a un nou desempat. La iniciativa canviava contínuament de bàndol, Federer va tornar a precipitar-se en les seves pujades a la xarxa i va acabar enviant més enllà de la línia la bola que tancava el parcial i, aparentment, llançava a Djokovic a cap a la victòria.

Resurrecció i cinquè set

Amb tot, si hi ha un marc en el qual és difícil tombar Federer, aquest és la central de Wimbledon. Perdent 5 a 2 el de Basilea va ressuscitar i va acabar emportant-se el quart set quan Djokovic ja es veia guanyador. La gesta de Federer va ser memorable, però Djokovic psicològicament és de ferro i va ser capaç d'avançar fins al 5-4 i trencar el servei a Federer, fet que li va permetre sumar el seu setè Gran Eslam de la seva carrera.