Les begudes isotòniques que beuen els futbolistes durant la pausa d'un partit no contribueixen a que millorin el seu rendiment en el segon temps. Així es desprèn d'un experiment liderat per Michael Kingsley, de la Universitat de La Trobe University, en el qual analitzen l'eficàcia de les begudes isotòniques en el manteniment dels nivells de glucosa sanguínia dels jugadors d'elit.

En aquest estudi, que ha estat publicat a la revista Journal of Athletic Training, Kingsley i els seus companys demostren que les begudes isotòniques no tenen un impacte en l'increment dels nivells de glucosa sanguínia en el moment passiu crític previ al segon temps.

En lloc d'això, tot sembla indicar que aquestes begudes activen l'absorció dels teixits dels músculs i el fetge de la glucosa, la qual cosa provoca una ràpida disminució de la glucosa sanguínia, necessària per mantenir el rendiment dels esportistes.

Kingsley va comentar que aquesta troballa és important perquè pot ajudar a contrarestar la disminució de l'activitat intensa dels futbolistes durant el segon temps dels partits, que és quan la majoria dels gols es deuen a errors de la defensa.

"La nostra ment requereix de glucosa per operar, però no emmagatzema carbohidrats i per tant, necessita d'un continu abastament de glucosa sanguínia", va explicar l'investigador en subratllar que la reducció de la concentració de la glucosa a la sang pot influir en la presa de decisions dels jugadors.

Investigacions prèvies assenyalen que una caiguda en la disponibilitat de glucosa pot tenir una potencial influència negativa en les funcions motores i cognitives que són vitals en l'actuació d'esports intermitents com és el futbol, segons el científic.

Per verificar els efectes de l'estudi, Kingsley i els seus companys van triar a deu jugadors d'un club de la primera divisió anglesa i els hi van donar begudes isotòniques o placebo dues hores abans del partit, durant el descans i cada quinze minuts durant els entrenaments.

A més van prendre mostres de sang abans i cada 15 minuts durant el partit i deu minuts després d'haver-se iniciat el segon temps.

Les concentracions de glucosa eren major en els jugadors que van beure les begudes isotòniques entre els 30 i 45 minuts d'haver les ingerit, però després es va registrar una caiguda d'un 30 per cent en els nivells de glucosa a la sang en tots dos grups.

En el segon temps, les concentracions de glucosa sanguínia eren similars en els dos grups, però els nivells de glucosa en el grup de les begudes isotòniques van començar a augmentar gairebé 10 minuts abans d'acabar el partit.

L'equip d'investigadors actualment analitza si es pot variar la composició de les begudes energètiques i determinar el moment adequat per beure, així com incloure exercicis en bicicletes estàtiques durant la pausa per evitar la caiguda de la concentració de la glucosa i millorar el rendiment