La primera edició de la Ruta Minera, la marxa cicloturista no competitiva amb origen i final a Berga, es va celebrat amb èxit, amb 478 ciclistes com a participants en la marxa més dura de Catalunya i una de les més dures de l'estat. Abans de l'inici de la prova, els organitzadors, el Club Ciclista J. Pons Tot Bici de Barcelona, van retre homenatge a José Pérez Francés, un dels millors ciclistes estatals de tots els temps.

La marxa va començar a les 8 del matí al pavelló municipal de Berga, i amb el pas dels quilòmetres el grup inicial es va anar esmicolant en petits grups. Amb un recorregut de 166 km i un desnivell positiu acumulat de 4.150 metres, el coll de Batallola, en el quilòmetre 32, va ser l'aperitiu al veritable gegant de la prova: els darrers 3 km del col de Pradell, amb desnivells continus per sobre del 13% i que inclou una rampa del 23% on l'asfalt es converteix en ciment. Molts ciclistes van haver de posar el peu a terra per poder passar aquest mur, on hi havia molta gent de la comarca que havia pujat a animar els participants.

Finalment, 444 dels 478 participants van aconseguir finalitzar la prova dins del temps previst per l'organització. El temps per realitzar el recorregut va oscil·lar entre les cinc hores i mitja i les nou i mitja, depenent del nivell.