Un jutge de Gavà ha rebutjat la petició de la Fiscalia d'arxivar l'acusació de frau fiscal contra Leo Messi i ha acordat mantenir com a imputat el jugador, que queda a les portes d'anar a judici al costat del seu pare, Jorge Messi, per tres delictes contra Hisenda.

En un acte, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Gavà manté la imputació contra el jugador del Barça i dóna deu dies a la fiscalia i a l'advocat de l'estat perquè sol·licitin l'obertura de judici oral o el sobreseïment de la causa. El jutge ha rebutjat la pretensió de la Fiscalia d'arxivar la causa contra Messi i mantenir-la només contra el seu pare perquè creu que hi ha "indicis suficients" per considerar que el futbolista "podria haver conegut i consentit la creació i manteniment d'una estructura societària fictícia, que tenia com a única finalitat eludir el compliment de les obligacions tributàries derivades dels ingressos generats per l'explotació dels seus drets d'imatge".

Tres delictes

El jutge va imputar el juny de l'any passat Leo Messi i el seu pare per tres delictes contra la Hisenda Pública, en estimar que van defraudar 4,1 milions d'euros, entre el 2007 i el 2009, burlant la tributació dels ingressos derivats de la cessió dels drets d'imatge del jugador a través d'un entramat societari. Després de repassar un a un tots els contractes signats per Leo Messi, amb els quals suposadament avalava la creació de l'entramat societari, el jutge recorda que per considerar partícip en els fets un imputat en aquest tipus de delictes fiscals "no és necessari que tingui ple coneixement de totes les operacions comptables o societàries ni la quantia exacta del defraudat. N'hi ha prou que hi hagi indicis que Leo Messi ha pogut conèixer i consentir la conducta defraudatòria, fins i tot a títol de dol eventual -que l'autor del delicte ho comet malgrat conèixer l'alta probabilitat del seu resultat lesiu sense que sigui necessari ni que tals indicis hagin estat plenament acreditats ni que aquest coneixement pugui haver abastat totes les operacions comptables o societàries o la quantia exacta del defraudat", subratlla el jutge.

Petició tombada

Amb aquesta argumentació, el jutge tomba la petició que el juny li va plantejar la fiscal Raquel Estimat, que va demanar que s'arxivés la imputació contra Messi i s'acabés la instrucció mantenint només com a imputat el pare del jugador, Jorge Messi, en considerar que la conducta del futbolista no era constitutiva de delicte. La fiscal considerava que havia quedat acreditat que Leo Messi "no intervenia en la presa de decisions sobre la gestió i canalització dels seus ingressos ni coneixia realment l'abast, dimensió, finalitat i efectes de l'entramat societari" articulat pel seu pare per eludir el pagament d'impostos. La fiscal va considerar creïble l'al·legat de Messi, el qual en la seva declaració com a imputat davant el jutge va confessar que era desconeixedor dels aspectes relacionats amb l'explotació dels seus drets d'imatge i de la tributació dels seus ingressos: "la plata la controla el meu pare i jo confio en ell" va dir.

Per contra, l'advocat de l'Estat va demanar que el jutge donés per conclosa la instrucció mantenint com imputats tant el futbolista com el seu pare.

En l'acte notificat ahir, el jutge recorda que el mateix Jorge Messi va reconèixer que la creació de l'entramat societari amb el qual es va eludir el pagament d'impostos va sortir d'ell mateix, encara que va ser assessorat per altra gent, i que era ell qui gestionava econòmicament els drets d'imatge del seu fill, guanyador de quatre Pilotes d'Or. No obstant això, el jutge subratlla que existeixen indicis que Messi va conèixer i va consentir l'entramat defraudatori, per la qual cosa acorda mantenir-li la imputació a les portes que el cas vagi a judici.

Indicis de participació

El jutge recorda que en l'actual moment processal no s'ha de decidir sobre la innocència o la culpabilitat de Leo Messi, "sinó simplement determinar si hi ha indicis o no de participació d'aquest imputat en els fets i, més particularment, si hi ha indicis que conegués i consentís la defraudació tributària", com creu que sí que ocorre. El jutge reconeix que poden haver-hi dubtes sobre la concurrència d'un delicte en l'actuació de Leo Messi o que aquesta pugués no haver quedat totalment acreditada, si bé considera que aquests dubtes s'haurien de resoldre en un judici i no en la fase d'instrucció.

A l'hora de mantenir la imputació de Leo Messi i el seu pare, el jutge considera "irrellevant" que tots dos consignessin judicialment cinc milions d'euros menys de dos mesos després de ser citats a declarar com a imputats.