X

avier Estrada Fernández (Lleida, 1976) va complir divendres una fita important dins de la seva carrera com a àrbitre. Va ser l'encarregat de dirigir una final continental, concretament la de l'Eurocopa sub-19 entre Alemanya i Portugal, que van guanyar els centreeuropeus per 1-0 a Budapest. Als 38 anys, arbitra a la lliga BBVA des del 2009 i és internacional des de la temporada passada. Arriba a aquella edat en la qual pot recollir els fruits de la feina feta en forma de partits internacionals de primer ordre en properes temporades.

Estrada explica que el balanç que en fa "és molt positiu. Un cop arribats a la final, tenir un partit davant de dues seleccions consolidades a nivell absolut com Alemanya i Portugal feien que l'exigència i responsabilitat fossin màximes per a tot l'equip. La motivació, el treball durant tot el torneig amb els companys i els formadors, la preparació física i tècnica i l'estudi dels equips participants va ser clau per al nostre èxit".

Partits complicats

Estrada va recordar els partits en què ha arbitrat en aquest campionat. "El primer representava el debut de la selecció hongaresa, la local, davant d'Àustria, amb 1-3 per a aquests segons. El segon va ser un empat entre Alemanya i Sèrbia i també vaig entrar com a quart àrbitre en el duels de la fase de grups entre Hongria i i Israel i la semifinal entre Alemanya i Àustria. Després va arribar el premi de la final.

Experiència gratificant

Aquesta experiència ha permès a l'àrbitre lleidatà "viure en un clima immillorable a tots el nivells. Aquesta ha estat una de les claus que han permès que el torneig s'hagi desenvolupat amb les màximes garanties, que cadascun dels membres de l'equip s'ha integrat en cada partit. A nivell professional és una de les experiències més gratificants que he viscut i m'emporto grans records i moments.

Metodologia particular

Tot i que ha dirigit més de cent partits de la màxima categoria espanyola i alguns de la Lliga Europa, i també ha anat de quart àrbitre a la Lliga de Campions, un campionat curt com un europeu sub-19 planteja nous mètodes de preparació. "Els matins fèiem entrenaments físics, posteriorment teníem les trobades amb els formadors de la UEFA, amb els quals visualitzàvem els nostres propis partits amb els companys per tal de buscar l'homogeneïtzació de cadascuna de les nostres situacions. Així en tots els casos. El dia de partit, a més, hi havia una segona trobada". Tot per millorar. I si va arbitrar la final, és que devia ser el número 1 de la promoció.