La nedadora espanyola d'origen brasiler Duane da Rocha es va proclamar ahir campiona d'Europa dels 200 metres esquena en la segona jornada dels continentals de Berlín, i així ha sumat la setena medalla de la delegació. La jornada també va estar marcada per la cinquena plaça de Rafa Muñoz a la final de 50 metres papallona i la increïble actuació de Fátima Gallardo, que va classificar-se per a la final dels 100 metres lliures amb el rècord d'Espanya.

La final dels 200m esquena va ser una de les més emocionants de la tarda al velòdrom de la capital alemanya, ja que no va ser fins a l'última braçada quan es va decidir l'or en una cursa en què la malaguenya va competir en progressió. Duane da Rocha, nascuda el 1988, aconsegueix amb aquest or el primer de la delegació espanyola i remata un palmarès de dos bronzes europeus el 2010 i 2012 a Budapest i Debrecen (Hongria) en aquesta distància.

Dos rècord més

Amb el millor crono de les semifinals, la malaguenya, que ahir va aconseguir el rècord d'Espanya dels 200 esquena amb 2: 09.13, es va imposar en els últims metres a la britànica Elisabeth Simmonds i a la russa Daria Ustinova. "Els primers 100 metres m'he dit que havia d'estar tranquil·la perquè em sento millor en els segons 100 metres i he fet cas al meu entrenador. Si ho hagués donat tot en el primer tram no hauria pogut lluitar per l'or", va explicar emocionada Da Rocha.

Qui també va aconseguir un rècord d'Espanya va ser Fátima Gallardo, que es va classificar per a la final dels 100 metres lliures amb un temps de 54.85 i va rebaixar en més de dues dècimes el rècord nacional que ella mateixa posseïa des del 19 de juliol d'aquest any.

Tres centèsimes de bronze

La nota negativa de la jornada la va protagonitzar el nedador de 26 anys Rafa Muñoz, que va quedar a només tres centèsimes del bronze a la final dels 50 metres papallona. L'andalús va nedar en 23.24 i va veure com Benjamin Proud i Andriy Govorov obtenien un temps de 23.21 i compartien tots dos la medalla de bronze. Casualmanet l'or també el van haver de compartir dos nedadors, en aquest cas Florent Manaudou i Yauhen Tsurkin, que van nedar els 50 metres en 23 segons justos. En acabar la prova Rafa Muñoz va reconèixer que està pensant en retirar-se: "crec que amb el tema d'ajudes necessito una mica d'estabilitat econòmica, ningú fa les coses per amor a l'art".

En la jornada d'ahir Eduardo Solaeche va classificar-se per a la final de 200 estils; menys sort va tenir Albert Puig, que va quedar fora en la mateixa prova. En 100 metres braça la catalana Jessica Vall va obtenir el pas a les semifinals després de ser la millor de la seva sèrie. En les preliminars dels 1.500 metres Antonio Arroyo també va classificar-se però no el català Marc Sánchez, que va caure eliminat.