El Dakar 2016 serà el primer, des del 2009, que es disputa a Amèrica del Sud, que no passarà per Xile. Les inundacions i els desastres naturals que han castigat aquest país van obligar l'organització a presentar ahir un recorregut amb sortida a la capital del Perú, Lima, pas per Bolívia i arribada a Rosario (l'Argentina).

Així, s'ha hagut d'evitar l'habitual pas pel desert d'Atacama d'una manera que, segons el director de la prova, Étienne Lavigne, no "es perdés tota l'originalitat i especificitat que ha de tenir el Dakar". Lima, punt d'arribada del 2012 i del 2013, serà aquest cop el de la sortida, i la primera part tindrà "desert, sorra, dunes i navegació".

De manera abrupta, la cursa pujarà fins a l'altiplà bolivià. Les pistes dures de la zona, a 3.500 metres d'alçada, rematades pel salar d'Uyuni, posaran a prova la resistència. Aquest cop, no només es farà una entrada al país i prou, sinó que es travessarà. El ral·li finalitzarà passant per la famosa Ruta 40 argentina amb destí a Rosario.

L'organització va explicar, també, que no es vol oblidar el país que ha hagut de renunciar a acollir la prova, i que s'obrirà una línia de recollida de fons que portarà el nom d'"Aixequem Xile".