Un gol de Luis Suárez als 55 segons i un altre de Messi en l'última jugada del temps afegit van permetre al Barça sumar els tres punts davant un gran València, que va donar una lliçó magistral en la primera mitja hora de partit i va encongir el cor dels més de 92.000 aficionats blaugrana que van acudir ahir a ajudar el seu equip. Luis Enrique va intuir que els seus homes patirien ahir més del compte, i per això va demanar en la vigília l'ajuda de l'afició. Que tremoli el Camp Nou, va dir. I el Camp Nou va tremolar, però veient com el València amenaçava en cada arribada de deixar el seu equip sense lliga. I això que el Barça es va trobar amb tot de cara amb el gol inicial de Luis Suárez, que va culminar amb un xut ras i encreuat una contra llançada entre Busquets i Messi quan encara no s'havia complet el primer minut de joc.

Al València, l'inesperat gol blaugrana no el va alterar. Sabia que el seu rival venia de fer un esforç extra davant el PSG en l'anada dels quarts de final de la Lliga de Campions, i que ahir, en un partit disputat de nou a l'hora de la migdiada, pesaria una mica més que les botes. Va asfixiar la seva sortida de pilota pressionant molt a dalt, buscant la recuperació en camp contrari, després de cada pèrdua. I ho va aconseguir. Al Barça la possessió no li durava ni un sospir. Les pilotes es rifaven amb Xavi de simple espectador, Messi havia de baixar al migcamp a rebre alguna pilota; Neymar, perdut a la banda, ni existia; i Dani Parejo, Andre Gomes, Feghouli i Javi Fuego campaven a gust en cada transició visitant.

Providencial Bravo

Als deu minuts el València hauria pogut empatar quan González González va assenyalar penal després d'un contacte dins de l'àrea entre Rodrigo i Piqué, que va protagonitzar uns primers vint minuts per oblidar, però Bravo va endevinar el llançament de Dani Parejo. Però n'hi va haver més. Alcácer en va tenir tres per igualar -la més clara la va estavellar al pal- i Rodrigo i Otamendi en van tenir una cadascun. Mentrestant, el Barça seguia sense donar senyals de vida. Cada vegada la perdia més ràpid i, quan volia recuperar-la, sempre arribava tard. Tots els duels individuals queien del costat che i fins i tot Barragán s'animava a pujar la banda i sumar-se a l'onada de joc ofensiu dels seus companys. Tot i així, no només els blaugrana van sortir vius de la primera meitat, sinó que van estar a punt d'anar-se'n al descans amb 2-0 en el marcador. Després d'una gran jugada col·lectiva, una passada de Neymar la va deixar Xavi amb el cap per l'arribada de Messi, que amb el porter Alves pràcticament batut, va enviar la pilota fora de la portaria amb la cama dreta.

Luis Enrique va moure fitxa al descans: va fer entrar Rakitic per Adriano per reforçar el centre del camp, endarrerint Mascherano a l'eix de la defensa i desplaçant Mathieu al lateral esquerra. L'experiment d'ajuntar Mascherano i Busquets en la medul·lar no va sortir bé i, després de corregir l'error, el Barça va començar a ser més reconeixible. El conjunt català va aconseguir el control del partit i el València, amb un migcampista més del que preocupar-se, va fer un pas enrere. Neymar va avisar amb un cop de cap en planxa i Messi amb una falta que va estavellar a l'escaire. El conjunt valencianista ja no tenia la pilota ni pressionava com la primera part. Tampoc s'acostava ja a la porteria defensada per Bravo.

La bona noticia pel conjunt llevantí era, tot i això, que el partit encara estava a l'aire i que el seu oponent, no semblava tenir forces suficients per tancar-lo. Nuno va apostar per treure Negredo per Alcácer per jugar els últims vint minuts, però el València només va tenir una ocasió clara en tota la segona meitat: un xut a boca de canó de Rodrigo que un immens Bravo va desviar a córner. D'aquí al final el Barça es va dedicar a tocar i tocar rondant el segon. Aquest va arribar en l'última jugada del temps afegit, amb el València abocat a l'atac en la recerca de l'empat. Messi va rebre sol en el cercle central i, just de forces, va iniciar una cavalcada fins a encarar Diego Alves, que va endevinar la intenció del davanter argentí de picar-li la pilota, però no va poder tallar el cuir i Messi es va emportar el rebuig per rematar a gol i fer que per fi el Camp Nou respirés tranquil, abans de rebre dimarts el PSG en la tornada dels quarts de final de la Champions League.