Per tercer any seguit, el CB Tizona, nom oficial de l'Autocid Ford Burgos, ha assolit l'ascens esportiu a la lliga Endesa. I per tercer any pot ser que es quedi amb les ganes de jugar-hi. Aquest fet, que les dues últimes temporades ha afavorit el Bàsquet Manresa, que havia descendit a la pista, pot tornar-se a repetir. Els bagencs tenen complicat sortir dels dos últims llocs en els quatre partits que queden, però confien que no hi haurà ascensos o, com a mínim, que només n'hi haurà un.

A Burgos, però, pensen que aquest any tenen més arguments. Així ho van donar a conèixer en una roda de premsa que van fer els seus directius divendres a Madrid, a la seu de la patronal CEOE, el resum de la qual va confirmar ahir a Regió7 el vicepresident del club, Fernando Andrés.

Falta d'amortització

En aquesta compareixença, el president del club, Miguel Ángel Benavente, va parlar de les «incongruències i traves» que, segons ell, l´ACB presenta a les entitats que s´hi volen adherir. Aquestes, sobretot, estan centrades en el cànon a fons perdut de 3,8 milions d´euros, una quantitat que alguns dels clubs que formen part de la lliga no van pagar per la seva condició de fundadors. A més, cal afegir-hi 1,9 milions d´euros més del fons d´ascensos i descensos. A l´hora de la veritat, segons Benavente, aquesta aportació «no compleix la seva missió, ja que el descens de categoria ha suposat la desaparició» de moltes entitats. Finalment, hi ha 172.000 euros més, quantitat que des de Burgos es considera «raonable», que s´han de pagar per una participació a la societat mercantil Acebinuest SL i fer efectiu el valor patrimonial de l´ACB. Benavente va explicar que el cànon és «desproporcionat i desfasat», que no s´ajusta al moment econòmic actual i que l´escassetat de recursos d´una competició «que està caient en el seu interès i disminuint la competitivitat» provoca que la inversió no es pugui recuperar fins d´aquí a 25 anys.

Denúncia i converses

De moment, el club va presentar empara a la CNMC (Comissió Nacional de Mercats i la Competència) i al·lega que, amb la quota d´entrada, es vulneren els articles 1 i 2 de la Llei de la Competència El club no demana que s´aboleixi el cànon, sinó que s´adeqüi a la realitat actual. El Burgos va aconseguir que s´obrissin diligències prèvies, però aquestes van ser tancades de manera cautelar, ja que el CNMC entén que els requisits estan fixats per la federació i el Consell Superior d´Esports. Des del club, però, addueixen que és l´ACB qui les determina, ja que no passa el mateix en altres esports.

Arribats a aquest punt, el Burgos sap que caldrà negociar amb l´ACB, o sigui, amb les altres entitats que, per definició, no estan disposades a perdre el seu estatus i a facilitar l´entrada d´altres que puguin ocupar el seu lloc.

Ahir, el vicepresident del CB Tizona, Fernando Andrés, va admetre a Regió7 que «som empresaris i optimistes, però tampoc no hem de passar uns límits que llastin el futur del club». És conscient que «els que creuen que el model ha de continuar sent el mateix de sempre s´enrocaran, com han fet els últims anys, però cal canviar-lo perquè no és sostenible. Sembla que tot és inamovible, però les negociacions i els esforços els fem per aconseguir que algun dia ho deixi de ser».