Girona ha acollit aquesta setmana la presència dels nous propietaris de l'entitat. Samir Boudjemaa, president de TVSE Sports, és el nou màxim accionista del club, amb el 80% del total, i s'ha dedicat a explicar el projecte a la ciutat. Darrere seu, però, hi ha qui ha exercit un paper clau en l'operació ?-i seguirà tenint-lo ara que ja se n'han fet públics els detalls?-, Pere Guardiola.

El germà de l'entrenador del Bayern, representant i empresari, va ser qui va posar en contacte Josep Delgado, l'anterior home fort, i els compradors francesos. Tot va començar mentre el ja exmàxim accionista del club de Montilivi negociava amb l'argentí Ricardo Pini, a principis d'any. "Delgado em va deixar entreveure en una conversa telefònica que necessitava ajuda per sortir del concurs de creditors i que es plantejava vendre el club. Estava parlant amb els argentins però no n'estava convençut. Nosaltres vam entrar i sortir del procés fins que un dia ens va tornar a trucar i vam arribar a l'acord per comprar el 80% de les accions", va detallar.

A partir d'ara exercirà com a "consultor extern" de la propietat "perquè ells saben que jo tinc la meva empresa i els meus negocis i no puc ajudar ficant-me dins del club al consell d'administració o com a director general".

Interessos comuns

Guardiola tenia relació amb Boudjemaa i Dutaret per diversos projectes comuns. Sabia que anaven al darrere d'algun club francès per introduir-se en la gestió del futbol des de dins. "Jo els vaig dir que hi podia haver alguna cosa a Espanya i aquesta cosa era el Girona, un club de Segona que tenia possibilitats de pujar a Primera, amb una plantilla jove i potent, però que tenia alguns problemes perquè en aquell moment es trobava en concurs de creditors".

El germà del tècnic del Bayern considera que el seu paper d'assessor no tindria sentit si els comporadors fossin del país veí: "si l'operació hagués sigut amb un club de França ja no caldria, però en haver-ho fet aquí em diuen, 'val, nosaltres ens hi posem, però si tu ens ajudes'". Guardiola s'ha compromès a ajudar de manera externa buscant possibles cessions "de jugadors als quals encara els pot faltar un o dos anys per ser importants" o també cercant acords d'esponsorització gràcies als seus contactes professionals.

Un model inèdit al futbol

El missatge que va voler transmetre Guardiola sobre el nou projecte "és clar i sòlid". Segons ell, el Girona tindrà un model de propietari inèdit en el món del futbol professional actual: "ve una propietat que no vol interferir en el dia a dia, que vol reinvertir en la plantilla i el futbol base els possibles beneficis que obtingui, que confia en mi externament per muntar una metodologia de joc. Això fins ara no existeix en el futbol. Normalment els propietaris volen estar al capdavant del projecte, saber qui es firma i qui es deixa de firmar, fer fora l'entrenador perquè els cau malament o al director esportiu perquè no en té ni idea", va subratllar.

En aquest sentit va afegir que "serà una propietat exclusivament com a tal. Boudjemaa i Dutaret [l'altre propietari] seran els amos del club, deixant que uns professionals portin el dia a dia. Ells és clar que en marcaran les línies, però el dia a dia serà dels professionals. Jo ho veig molt sòlid".

Pere Guardiola també va esbossar, a grans trets, com visualitza el Girona a partir d'ara. Un dels objectius és créixer en abonats, per tenir més ingressos però també per disposar d'una massa social cada vegada més sòlida. Considera que amb el seu model de gestió "seriós i professional" podran convèncer més aficionats a sumar-se al projecte. "Podríem vendre jugadors però has de mantenir la base del club".