L

a ciutat holandesa d'Utrecht acull avui, amb una contrarellotge de 13,8 quilòmetres, una edició del Tour de França marcada per les sis arribades en muntanya, la poca lluita contra el cronòmetre i el favoritisme de quatre corredors que la resta vol trencar. Tres triomfadors en d'altres edicions, el madrileny Alberto Contador, el britànic Chris Froome i l'italià Vincenzo Nibali, vencedor el 2014, i el jove colombià Nairo Quintana apareixen com a clars candidats al triomf. La victòria d'algú que no fos un d'aquests seria una gran sorpresa, tot i que hi ha competidors, com el català Joaquim Rodríguez, que pensen que aquesta pot succeir.

El Tour del 2015 té tots els ingredients que fan mítica la prova. Molt terreny per als escaladors, amb una penúltima etapa amb arribada a l'Alpe d'Huez que es preveu espectacular; murs i llambordes durant una primera setmana de gran velocitat i que segurament serà moguda i la presència dels millors ciclistes de l'actualitat.

Froome i Nibali, perjudicats

El poc protagonisme del rellotge segurament perjudica Chris Froome i l'excés de muntanya, un Vincenzo Nibali que mai no ha arribat als nivells d'eficiència dels altres dos candidats. Tant Contador, guanyador del Giro, com Quintana, es freguen les mans davant de les grans etapes pirenaiques i alpines que es trobaran.

Analitzant els candidats un a un, Nibali, sicilià de trenta anys, és un ciclista dotat d'una gran regularitat i té a favor les llambordes, on l'any passat va treure més de dos minuts a Contador. Per contra, no és explosiu i això el pot llastar en les arribades en alt.

Contador, de 32 anys, es troba molt motivat per fer un doblet Giro-Tour i per venjar les curses de les quals va ser desposseït per dopatge. El de Pinto, però, té por de com li respondrà el cos després de tants esforços. Disposa, però, d'un gran equip, el Tinkoff.

Froome, també de 30 anys, és el principal damnificat pel recorregut amb poca contrarellotge però es vol refer de l'abandonament de l'any passat i ha mostrat una gran predisposició a aconseguir-ho.

Quintana, colombià de 25 anys, ja té l'experiència del segon lloc del 2013 i la presència continuada de desnivell s'adapta com un guant a la seva manera de córrer.

Ahir, Joaquim Rodríguez va sortir-se del guió en dir que "el Tour no és de quatre, ni de cinc" i va presentar les seves credencials. "Des que vaig veure el recorregut, vaig saber que estava fet per a mi".