Advocat, regidor a l'Ajuntament de Barcelona fins fa unes quantes setmanes i president al Barça del 2003 al 2010, Joan Laporta optarà altra vegada a la presidència del club en les eleccions de dissabte que ve. Tot apunta que seran un pols amb Josep Maria Bartomeu, el darrer que ha ocupat el càrrec i que havia estat dins de la junta de Laporta abans que Sandro Rosell en marxés. Laporta ha encetat la batalla dialèctica contra Bartomeu, amb qui es trobarà en el debat de dimarts al vespre a TV3.

Ha demanat a dos candidats Benedito i Freixa, que es retirin, per què?

És evident que no tenen cap mena de possibilitats de guanyar. Segons les últimes intencions de vot, un tindria el 3,6% de vots, l'altre l´1,1%. En canvi, jo estic en el 28% i vaig pujant. És clar que sóc l'únic que puc disputar la victòria a Bartomeu.

Hi ha molt ressentiment entre Bartomeu i vostè?

N'hi ha sobretot per la seva banda. Ell va dir que volia instaurar la pau al barcelonisme, i no ha estat així. Ens ha volgut perseguir judicialment. Bartomeu forma part de la mateixa casta que Sandro Rosell, que Núñez, que Parera, que Duran i Lleida...

Però després de tot l'enrenou que va provocar l'espionatge de Método-3 encarregat pel Barça quan vostè n´era president, no és molt agosarat tornar a comptar amb Joan Oliver com a director general? No creu que un canvi en aquest càrrec hauria estat molt més lògic?

El tenim perquè ha estat el millor director general de la història del club, i era de justícia. L'han volgut criminalitzar però dues vegades s'ha arxivat el cas. En canvi, en el cas Neymar, Bartomeu està imputat per estafa i falsedat documental. És molt greu i el cas Neymar encara ens donarà molts més mals de cap.

Quins errors espera no cometre en relació amb la seva anterior etapa, si és escollit president? Què canviarà?

Ho faré millor sobretot controlant el meu caràcter, que és fort, vehement, estalviant-me algunes expressions que poden perjudicar el club. Però el model que tenim és d´èxit, és el del millor Barça de tota la història, inspirat en Cruyff i que tan bé van seguir en Rijkaard i en Pep Guardiola.

No vol el patrocini de Qatar, però té alternatives?

Segur que n'hi haurà. El Manchester United, que ara és un club que està per sota nostra, ha aconseguit el patrocini de Chévrolet per 70 milions. Jo estic convençut que nosaltres també podem fer-ho i recuperant en la part davantera de la samarreta Unicef. És com la Masia, per a Bartomeu és un negoci, per a nosaltres un sentiment.

Creu que el debat de demà de TV3 i de Catalunya Ràdio tindrà una incidència en les eleccions?

Sí, aquest debat serà important, sobretot perquè Bartomeu haurà de donar la cara per primera vegada i es veuran les seves contradiccions.

Com valora les declaracions d'actuals jugadors de la plantilla del Barça i d'altres que ja no hi són, com ara Xavi Hernández, mostrant-li suport?

El darrer triplet és de tots els barcelonistes. Jo també he guanyant un triplet, i un sextet! Espero que es valorin altres coses com ara que l´última junta directiva va fer una enquesta entre els socis demanant si s'havia de vendre Messi quan aquest estava passant per una mala ratxa, per un moment de debilitat. Això els deixa molt retratats.

Sempre s'ha dit que el soci del Barça és molt conservador. No tem que el triple jugui a favor del darrer president?

Els ho agraeixo, són senyals d'estimació fruit de moltes coses que hem viscut junts. És una complicitat que recuperarem, si guanyem, amb Abidal i Alexanko, que treballaran amb nosaltres.

Un que ha deixat ben clares les seves preferències cap a vostè és Pep Guardiola...

Mira, quan he de parlar del Pep, m'emociono. Li dec molt, tot el que ens va passar en els darrers dos anys meus va ser, en bona part, responsabilitat seva. Sobre mi, quan li han demanat, sempre s'ha mullat. També en Manel Estiarte, que m'ha donat la seva firma.

Una curiositat, com és que va fitxar Estiarte com a col·laborador de Guardiola al Barça?

Va ser un cúmul de circums-tàncies. El Pep venia del Barça B, de la Tercera Divisió, i volíem algú molt proper que li fes costat. Ho vam comentar amb ell mateix, també amb altres persones com el Joan Patsy, i vam coincidir que el Manel era la persona idònia. No ens vam equivocar.

Per al bàsquet compta amb els dos Roger, Grimau i Esteller, que han estat jugadors del Manresa. Prescindirà del secretari tècnic, un Joan Creus que també és molt estimat al Bages?

El Chichi Creus el vaig portar jo al Barça, i hem de parlar. Si ell vol, segur que trobaríem el lloc adient per fer-lo continuar, jo penso que és una persona molt valuosa.

Ha dit que quan era president i Bartomeu era responsable del bàsquet vostè no se'n fiava. Per què?

Per mentider, per dir una cosa i fer-ne una altra. A més, presumia molt de saber de bàsquet, i no era veritat. No creia en el projecte, va marxar i els títols van continuar caient.

Aquesta pugna electoral sembla que també és una guerra de Déu: Bartomeu té sor Lucía Caram, i vostè té mossèn Ballarín...

Per a mi mossèn Ballarín és una inspiració, pujar a Gósol i escoltar les seves reflexions no té preu. Ja li he dit que, si ell vol, té un lloc en la meva junta.

El que segur que hi serà, dins de la seva directiva, és el sallentí Xavier Bagués, què espera que hi pugui aportar?

És una persona entusiasta i que té un gran coneixement de l'àrea social, ja va ser amb mi a l'anterior etapa. Per a mi, els directius tenen una funció representativa del club i no els tanco en una sola àrea.

Què és el primer que farà si dissabte és elegit president?

Baixaré la vestidor, em presentaré davant Luis Enrique i els jugadors i els diré que seré un president fort que sempre els defensaré, passi el que passi. El meu objectiu és aconseguir la felicitat de tots els barcelonistes.