Joaquim "Purito" Rodríguez ha ampliat la seva llegenda amb una excel·lent victòria a l´etapa reina dels Pirineus. Just el dia en què es complien cinc anys de la seva primera victòria al Tour de França, el corredor català ha firmat una exhibició anant cap a Plateau de Beille. Gràcies al temps perdut que l´ha allunyat de la lluita per la general, el "Purito" s´ha pogut filtrar a l´escapada. Molt a prop de territori català, amb centenars d´aficionats del nostre país animant-lo a cada metre, el ciclista de Parets del Vallès ha inscrit un nou capítol daurat al seu envejable palmarès.

Quatre ports de muntanya encadenats, Aspet, Core, Lers i Plateau de Beille, feien dels 195 kilòmetres de la 12ª etapa del Tour de França la jornada reina dels Pirineus. En els primers compassos de l´etapa s´ha format una fuga consentida de 22 ciclistes. Joaquim Rodríguez (Katusha), Romain Bardet (Ag2r), Michal Kwiatkowski (Etixx), Jakob Fuglsang (Astana), Louis Meintjes (MTN) o Sep Vanmarke (Lotto Jumbo) han estat els seus noms més destacats. Des de bon principi, el pilot dels favorits els ha donat marge suficient per a pensar en la victòria d´etapa.

Michal Kwiatkowski i Sep Vanmarke han trencat l´harmonia existent entre els 22 i han marxat a les rampes de la penúltima pujada, el Port de Lers. Al seu darrere, la resta de fugats no han perdut les opcions i s´han mantingut organitzats a una distància prudencial. La pluja ha fet aparició als Pirineus després de dues etapes amb temperatures sufocants. Plateau de Beille i els seus 15´8 kilòmetres al 7´9% han jutjat el destí de l´etapa. El "Purito" s´ha erigit com a líder del grup perseguidor de Michal Kwiatkowski. Amb cap fred i intel·ligència, ha atacat fins a tres cops als seus rivals. Bardet i Fuglsang s´han enganxat a la roda del català, que tot i no aconseguir el seu propòsit amb facilitat, no ha defallit i ha llençat un últim intent que li ha valgut per marxar en solitari.

Sota una pluja incessant, el "Purito" ha aixecat el vol i ha superat amb comoditat al campió del món, Michal Kwiatkowski. A més de 7 kilòmetres de l´arribada, el de Katusha s´ha situat al cap de cursa en solitari, pedalant sense descans cap a una de les victòries més destacades de la seva carrera. Joaquim Rodríguez ha coronat el cim de Plateau de Beille amb temps suficient per cridar de ràbia i celebrar un triomf irrepetible. La llegenda del de Parets del Vallès segueix creixent als seus 36 anys amb la segona victòria al Tour de França 2015.

A més de set minuts del "Purito", entre els candidats a la general s´han pogut veure diversos atacs importants. La baixada de la temperatura ha donat ales a Contador, Nibali, Valverde i Quintana. Tots ells han intentat sorprendre a Chris Froome a l´exigent por de Plateau de Beille, però primer els seus fidels escuders, Thomas i Porte, i després ell mateix en primera persona, ho han impedit amb lleugera seguretat. Froome ha defensat el "maillot" groc un dia més i cap dels seus rivals ha estat capaç de retallar-li temps.

Etapa 12

1. RODRIGUEZ OLIVER Joachim TEAM KATUSHA 05h 40' 14''

2. FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 01' 12''

3. BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 01' 49''

4. IZAGIRRE INSAUSTI Gorka MOVISTAR TEAM + 04' 34''

5. MEINTJES Louis MTN-QHUBEKA + 04' 38''

General

1. FROOME Christopher TEAM SKY 46h 50' 32''

2. VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 02' 52''

3. QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOVISTAR TEAM + 03' 09''

4. VALVERDE BELMONTE Alejandro MOVISTAR TEAM + 03' 58''

5. THOMAS Geraint TEAM SKY + 04' 03''