El català Joaquim Purito Rodríguez va aconseguir ahir la seva segona victòria d'etapa al Tour de França 2015, un triomf èpic aconseguit sota la tempesta al Plan de Belha (Plateau de Beille, en francès) , de categoria especial i el final de la jornada més dura dels Pirineus. Entre els favorits, la fortalesa del Sky de Chris Froome, amb suport de Richie Porte i Geraint Thomas, va fer que no servissin de res els atacs dels altres aspirants, que van esperar tots a l'última pujada per llançar. El colombià Nairo Quintana ho va intentar tres cops, però no va aconseguir obrir forat, i tampoc van servir de res les dues arrancades d'Alberto Contador, que es van estavellar contra la fortalesa del Sky. Al final, només una arrencada tardana d'Alejandro Valverde li va permetre esgarrapar un segon, però Froome continua líder al davant del nord-americà Tejay van Garderen i de Quintana.

Abans d'aquesta lluita, el Purito havia aconseguit culminar la seva llarga escapada. El d'ahir és el tercer triomf parcial del ciclista de Katusha, de 36 anys, que al 2010 es va imposar a Mende i aquest any en la tercera etapa al Mur de Huy. Purito va ser el millor d'una escapada de 22 corredors que va estar activa gairebé tota l'etapa i que el català va aprofitar per quedar-se sol en l'últim ascens i superar a la meta el danès Jacob Fuglsang. Tot i que venia al Tour a lluitar per la general, el del Katusha es trobava a més de 20 minuts del líder, però amb el temps guanyat ahir es queda a les portes del top 10 de la general.

Avui es disputarà la 13a etapa amb sortida a Muret i arribada a Rodés, de 198 km i amb tres ports de muntanya de menys duresa que els d'aquests darrers dies.