El Barça tornarà a tenir avui president, de manera oficial. Josep Maria Bartomeu retorna al càrrec avalat pels 25.823 vots que va rebre dissabte, més de la meitat dels que es van dipositar a les urnes. Ell millor que ningú, però, sap que això no li dóna carta blanca per fer-ho tot. El seu antecessor, Sandro Rosell, encara va rebre més suport i va haver de fugir per cames al cap de tres anys i mig. De tots els temes que tindrà Bartomeu sobre la taula, n´hi ha sis que segurament seran els més transcendentals durant els sis anys que ha de durar el seu mandat.

Projecte: consolidar el triomf

La gran carta de Bartomeu durant tot el procés electoral ha estat el triplet aconseguit per l´equip de futbol. Sense les victòries al camp, hauria tingut molt més difícil triomfar a les urnes. Els detractors el critiquen per tornar als fitxatges de cartera, com el de Luis Suárez o el d´Arda Turan, i deixar aparcada i malmesa la Masia. Sigui com sigui, el conjunt de Luis Enrique és ara mateix molt competitiu i l´obligació de la junta és allargar el cicle triomfador. Haurà de començar per definir qui serà el nou director esportiu.

Jutjats: resoldre les demandes

El cas Neymar ha aconseguit en els darrers anys, no només provocar la sortida del càrrec de Sandro Rosell, sinó també tenir un club i dos màxims mandataris imputats. Bartomeu ha dit de totes les maneres possibles que aquest és un problema d´interpretació i que els núvols foscos marxaran tan de pressa com han arribat. De tota manera, l´afer encara no s´ha resolt i la junta haurà de fer tot el possible per aparcar definitivament aquest contenciós.

Qatar: patrocinador controvertit

Una enquesta feta dissabte a peu d´urna per TV3 va demostrar que una majoria de socis blaugrana, tot i que no clara, prefereix que el seu club deixi de portar publicitat a la camiseta de les línies aèries de l´emirat. La controvèrsia sobre Qatar ha estat un dels punts que s´ha fet servir per atacar més Bartomeu a la campanya. El suport d´aquest país a l´Estat Islàmic i les nul·les condicions laborals que s´hi viuen no casen amb els valors que propugna el club. El nou president ha dit en campanya que podria tenir un nou espònsor però el candidat Freixa va desvetllar que Qatar té dret a tempteig. El contracte venç l´any que ve i s´ha de veure si es prorroga o no.

Oposició: acostar-se al cruyffisme

El mal perdre de Joan Laporta i de tot el seu grup, proper a Johan Cruyff, de dissabte no fa preveure tranquil·litat al club. És cert que Bartomeu va iniciar una aproximació amb l´holandès amb l´acord entre les fundacions del Barça i la de l´exjugador, però veurem si amb una derrota del model de club que aquest propugna aquestes relacions continuen sent tan fluïdes. També caldrà veure quin paper fa Laporta, ara que ja no té feina a l´Ajuntament, si es retira del primer pla de l´actualitat o du a terme una oposició activa.

Espai Barça: comença la construcció

Una de les apostes de la junta anterior a les eleccions va ser l´Espai Barça, aprovat l´any passat en referèndum pels socis. S´ampliarà el Camp Nou fins a 105.000 localitats, totes cobertes, es construirà un nou Palau Blaugrana i s´habilitarà una zona al voltant perquè tot el voltant sigui 100% Barça. Està previst que les obres comencin d´aquí dos anys, amb la qual cosa tindran lloc, en la seva pràctica totalitat, durant el mandat de Josep Maria Bartomeu. El club haurà de controlar-ne el pressupost i evitar que es dispari, com era la creença d´Agustí Benedito.

Messi: els seus últims anys

Quan acabi el mandat de Josep Maria Bartomeu, Leo Messi tindrà 34 anys i es trobarà en el tram final de la seva carrera. A hores d´ara és impossible saber si llavors encara serà al Barça o no, i com haurà anat la seva trajectòria en el club blaugrana. El que sí que queda clar és que la junta de Bartomeu haurà de saber gestionar els últims anys de la carrera del millor jugador de la història del club, aquell sobre el qual pivota tot. Laporta s´ha afartat de dir que amb ell Messi hauria estat feliç. S´haurà de veure si amb Bartomeu també ho pot aconseguir.