La valentia de Vincenzo Nibali ha trobat recompensa al cim de l´estació d´esquí de La Toussuire. L´encara vigent guanyador de la ronda francesa ha tret la ràbia acumulada després d´un Tour en el que no l´ha acompanyat la sort. L´italià ha protagonitzat un atac llunyà que li ha servit per guanyar la 19ª etapa. Per primer cop en tot el Tour de França, Nairo Quintana ha aconseguit deixar enrere al "maillot" groc, Chris Froome. El colombià, segon a l´etapa, ha retallat 32´´ al líder i es col·loca a 2´ 38´´ a falta de la decisiva jornada de demà a l´Alpe d´Huez.

La 19ª etapa del Tour de França ha unit la localitat alpina de Saint Jean de Maurienne amb l´estació de La Toussuire. 138 quilòmetres i quatre ports d´entitat, un recorregut curt però explosiu. Només arrancar la marxa, els atacs s´han succeït a les primeres pendents. Alberto Contador i Alejandro Valverde han saltat a més de 127 quilòmetres de l´arribada. Tot i ser atrapats, el sorprenent i valent atac dels espanyols ha desestructurat a l´equip Sky. El líder s´ha quedat amb només un company, Wouter Poels (Sky). Per davant, el francès Pierre Rolland (Europcar) s´ha destacat com a únic supervivent d´una escapada amb poques opcions.

A la llarguíssima ascensió a la Croix de Fer el desgast produït pels ports anteriors ha fet que els cinc magnífics es quedessin sols. Froome, Quintana, Valverde, Contador i Nibali han escalat el port en persecució del cap de cursa, Pierre Rolland. Vincenzo Nibali ha decidit jugar fort i ha arrancat del grupet a 60 kilòmetres de la meta, aprofitant un problema mecànic de Froome. L´italià ha obert forat i sota la pancarta de la muntanya ha atrapat a Pierre Rolland. Els dos han fet camí cap al peu de La Toussuire. A les rampes de l´últim port, Vincenzo Nibali no ha tardat en desfer-se del marcatge del francès i ha marxat en solitari cap a la victòria parcial.

En el grup reduït dels escollits, Nairo Quintana ha esperat el moment idoni per llançar una estocada demolidora. El colombià ha atacat amb força i Chris Froome, sense cap company, no l´ha pogut seguir. Per primera vegada en tot el Tour de França, el "maillot" groc no ha contestat i Quintana s´ha escapat uns metres. Froome ho ha intentat amb coratge, però ha vist com el petit escalador colombià el superava. Nairo Quintana ha creuat la meta a 44 segons del guanyador, Vincenzo Nibali. El segon classificat de la general ha recuperat 32 segons al "maillot" groc. Tot i no ser molt de temps, Nairo Quintana ha colpejat moralment a Chris Froome abans de la última i decisiva etapa amb final al llegendari Alpe d´Huez.

Etapa 19

1. NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 04h 22' 53''

2. QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOVISTAR TEAM + 00' 44''

3. FROOME Christopher TEAM SKY + 01' 14''

4. PINOT Thibaut FDJ + 02' 26''

5. BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 02' 26''

General

1. FROOME Christopher TEAM SKY 78h 37' 34''

2. QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOVISTAR TEAM + 02' 38''

3. VALVERDE BELMONTE Alejandro MOVISTAR TEAM + 05' 25''

4. NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 06' 44''

5. CONTADOR Alberto TINKOFF-SAXO + 07' 56''