La vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Neus Munté, considera "inadmissible" i també "incomprensible" que s'imposin multes pels xiulets a l'himne espanyol que es van sentir durant la final de la Copa del Rei de futbol, entre el Barça i l'Athletic de Bilbao, i s'ha preguntat "quin tipus d'estat democràtic és aquest".

Cal recordar que la comissió estatal contra la violència va decidir proposar una multa de 123.000 euros a la Federació espanyola de futbol com a organitzadora de la final, i també multes de 66.000 euros al FC Barcelona, de 18.000 a l'Athletic, de 100.000 a Catalunya Acció (i 90.000 al seu president), i de 70.000 a la resta d'organitzacions que la van convocar.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern de la Generalitat, la vicepresidenta, Neus Munté, va considerar que és "absolutament incomprensible i inadmissible una sanció d'aquestes característiques, perquè les persones es poden expressar lliurement en exercici de la seva llibertat d'expressió, ja sigui xiulant o cantant, i tot estat democràtic ha de garantir aquest dret".

Segons la vicepresidenta del govern català, "es veu que exhibir banderes preconstitucionals és gratis i, en canvi, exercir la llibertat d'expressió és castigat i multat. No entenc quin tipus d'estat democràtic és aquest". El Govern, va subratllar, "estarà al costat de les entitats esportives que estiguin afectades per les sancions, en els recursos i al·legacions que puguin presentar.

El president del consell de penyes del Barça, Antoni Guil, ha qualificat de "despropòsit" la proposta de sanció al club blaugrana. "El càstig no té res a veure amb els fets, sinó amb el moment polític que està vivint Catalunya. Situacions com aquesta s'havien produït anteriorment i no hi havia hagut sancions", va afegir Guil.

A favor i en contra

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha declarat que les multes imposades per xiular l'himne espanyol són un fet "important, tot i que les quantitats no són significatives. El que s'hauria de fer és evitar aquest tipus de comportaments, que són absolutament reprovables, tot i que alguns clubs no els volen evitar". Més contundents van ser les afirmacions d'Esperanza Aguirre, presidenta del PP madrileny, "les sancions fan riure. No es pot consentir el que va passar. Si hi ha una xiulada a l'himne o al cap de l'estat, s'ha de suspendre el partit i jugar-lo a porta tancada".

La parlamentària basca d'EH Bildu Rebeka Ubera ha dit que "la xiulada és un símptoma més que a Euskadi i a Catalunya hi ha desafecte cap a Espanya, cada cop més i sense marxa enrere. Xiular per protestar és més un exercici de llibertat d'expressió, en què no hi ha violència, ni intolerància, ni xenofòbia".

El secretari d'acció política i ciutadania del PSOE, Patxi López, ha afirmat que "no es tracta de posar multes als que xiulen, sinó que l'objectiu hauria de ser educar en el respecte als símbols".