El continent africà, una fàbrica de grans esportistes que gairebé sempre desenvolupen la seva carrera a l'estranger, va acollir ahir, per primera vegada a la història, un partit entre jugadors de la NBA. Durant 40 minuts, el públic del pavelló Ellis Park Arena de Johannesburg, a Sud-àfrica, va ser testimoni d'un gran esdeveniment. Àfrica ho mereixia. Va donar tants grans jugadors a la NBA que necessitava, almenys per una vegada, acollir un duel en el seu continent. Els altres, ja havien tingut els seus moments NBA. Només faltava Àfrica i per fi va obtenir el seu premi. Noms com Pau i Marc Gasol, Kenneth Faried, Chris Paul, Giannis Antetokounmpo, Luol Deng o Boris Diaw, van córerer pel parquet dividits en dos equips.

Per una banda, el Team World, amb deu jugadors de diferents nacionalitats de la NBA. Per l'altre, el Team Àfrica, format integrament per jugadors africants o descendents d'aquests. I tots van estar units en un escenari molt simbòlic. La NBA no va escollir Johannesburg a l'atzar. És la ciutat on Nelson Mandela va vestir per primera vegada la samarreta dels Springboks, l'equip de rugbi sud-africà que va trencar les barreres entre blancs i negres. La victòria va ser pel Team World (97-101), que va tenir a Pau Gasol realitzant el salt inicial.

Les estrelles

El català s'ha acostumat a fer salts històrics. Ja va viure un amb el seu germà Marc a l'All Star de la passada temporada, i ahir en va sumar un de nou. Però ell no va ser el gran protagonista del duel. Ni tampoc la resta de jugadors. Ni Serge Ibaka, que va veure el partit des de la graderia per culpa d'una lesió. Els dos protagonistes van ser Dikembe Mutombo i Hakeem Olajuwon, que amb 49 i 52 anys respectivament, van jugar uns minuts del partit per sorpresa dels presents. Ells van representar a una gran part dels jugadors africans que van triomfar a la NBA. I, a més, van ser dels millor amb el permís de Manute Bol. Els seus minuts sobre el parquet van ser molt especials i van eclipsar la resta del duel, que al final va guanyar l'equip mundial gràcies a una gran recuperació en l'últim quart.