Estudiar i nedar. Ara mateix, aquestes són les principals ocupacions de Núria Marquès, una nedadora nascuda fa 16 anys a Castellví de Rosanes i que pertany al CN Martorell, on entrena habitualment. Tot i la seva edat ja ha pres part en competicions internacionals de nivell absolut de natació adaptada aconseguint uns resultats destacats. L´any passat va ser a l´Europeu d´Eindhoven amb quatre medalles i aquest mateix mes de juliol ha participat amb gran èxit en els Campionats del Món de Glasgow, també va assolir quatre medalles, totes elles individuals, i va ser així una de les més destacades de l´equip AXA de promeses paralímpiques de natació. El seu proper repte són els Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro el proper any. Núria Marquès té una minusvalidesa en una cama arrel d´una malformació en el fèmur, però tot i això, també pren part en competicions convencionals de natació. Pel que fa als estudis ha cursat el 4t d´ESO i el curs que ve farà 1r de Batxillerat.

Sorpresa dels resultats obtinguts als Campionats del Món de natació adaptada, amb quatre medalles?

Una mica fascinada sí que ho estic, sobretot per la medalla assolida en els 100 lliures. No me l´esperava perquè hi ha moltes competidores en aquesta distància i estil prèviament, estava lluny dels seus registres. En la resta de proves també coneixia els rànquings de les altres nedadores i sabia que estava a prop dels temps i per tant amb possibilitats de poder pujar al podi.

Els Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro, al Brasil, són molt a prop. Ja deus pensar-hi?

Per als Jocs Paralímpics les mínimes són més exigents i s´han d´aconseguir a partir del gener del 2016. En el meu cas, sembla que la dels 100 esquena la podré assolir amb una certa facilitat i la resta, ja ho veurem. He de treballar per ser en alguna altra prova tot i que segurament allà serà més complicat penjar-me alguna medalla. En això de les mínimes hi ha la que fixa la federació internacional i la de la federació de cada país, que sempre és més costosa d´aconseguir. La clau és aconseguir una mínima de la teva federació i si en tens d´altres de la internacional, et solen deixar participar en més d´una prova.

Quan començaràs la preparació per Rio?

Per a nosaltres, la temporada comença el setembre. Aquest any, per la primera setmana, tenim programada una estada de preparació al CAR de Sierra Nevada; a partir d´aquí, i durant el curs, em vaig preparant a les instal·lacions del CN Martorell sota les ordres del meu entrenador Juan Carlos Quevedo. També fem algun control tècnic amb concentració al CAR de Sant Cugat on podem preparar-nos en piscina de 50 metres. Ara aquests dies són de vacances per a mi, fins al 31 d´agost, quan marxaré a Sierra Nevada i arrancarà una nova etapa amb un repte importat com és poder estar a Rio de Janeiro als Paralímpics.

En quines competicions sols participar?

Cada any tinc els Campionats d´Espanya i els de Catalunya de natació adaptada i si no hi ha cap sortida internacional i m´ho puc compaginar, també prenc part en les competicions convencionals estatal i catalana, en aquest cas en la categoria júnior. A partir d´aquí, un any hi ha Europeu i un altre Mundial paralímpic i cada quatre, els Jocs Paralímpics, en els quals encara no m´he pogut estrenar.

En tornar dels Mundials absoluts de natació adaptada vas prendre part en els Campionats de Catalunya júniors convencionals. Com et van anar?

Doncs molt bé. Estic molt contenta perquè vaig classificar-me per dues finals, en els 100 i 200 esquena. Prendre part en aquests campionats m´ajuda a esforçar-me i em reforça molt a nivell psicològic. Aquest any, per coincidència de dates amb una competició paralímpica, no vaig poder participar en els estatals júnior. De fet, al CN Martorell, pràcticament faig els mateixos entrenaments que la resta de nedadors si no és que hi ha per davant una competició concreta que necessiti una preparació més específica.

Econòmicament reps alguna ajuda per nedar?

Normalment rebem unes compensacions per resultats. Per exemple, tenia una beca per anar al Mundial i premis a part si aconseguia medalles.

I la natació, fins quan?

Fins que pugui. M´agrada molt i espero poder-la practicar molts anys. Sempre se´n vol més i per això també cal esforçar-se més. Vaig començar de ben petita, quan em van portar a fer cursets.

En la natació adaptada nedes en S9. Com s´estableixen les categories?

Segons el nivell de minusvalidesa, en el cas d´S9 normalment és per una extremitat, però també pot ser per una deficiència cerebral. En tot cas, en les competicions importants cada vegada s´ha de passar un control.