Rafa Nadal va tornar a sentir-se campió en superar l'italià Fabio Fognini en la final del torneig d'Hamburg per un doble 7-5 després d'una mica més de dues hores i mitja d'intens partit. Amb aquest triomf el jugador manacorí va aconseguir el tercer títol de la temporada i el número 67 de la seva carrera, el 47a en terra batuda. A més a més, Nadal es va treure l'espina que tenia amb Fognini, que l'havia derrotat dues vegades aquest mateix any: en les semifinals del torneig de Rio de Janeiro per 1-6, 6-2 i 7-5 i a vuitens a Barcelona per 6-4 i 7-6.

Nadal, que no havia tornat a disputar cap partit després de ser eliminat el passat 2 de juliol en la segona ronda del torneig de Wimbledon per l'alemany Dustin Brown, va anar creixent en el seu joc al llarg del torneig alemany i va tornar a sentir-se còmode i amb recursos sobre la terra. Fognini no li va posar les coses fàcils, al contrari, va fer créixer el seu joc amb passades increïbles, amb deixades inabastables i amb autèntics pals des del fons de la pista que van fer que Nadal hagués de recórrer al millor del seu repertori per doblegar al seu rival. Després d'un primer set molt igualat, Nadal es va posar 3-1 en el marcador de la segona màniga i va donar la sensació de que el partit estava a prop del final, però Fognini va millorar la seva concentració i gràcies a un gran treball, no només va recuperar el break perdut, sinó que va passar a dominar el set.

Nadal es va enganxar al partit amb tot la força mental que sempre va demostrar a les pistes i en els dos últims jocs va tornar a sentir-se campió en aixecar els avantatges de Fognini, trencar-li el servei i guanyar un partit i un títol que li van sentar millor que mai.

Tercer títol per a Thiem

L'austríac Dominic Thiem, segon cap de sèrie del torneig de Gstaad (Suïssa), es va adjudicar el títol en vèncer al belga David Goffin per 7-5 i 6-2 després de gairebé una hora i mitja de partit. Thiem, de 21 anys, va aconseguir així el seu tercer títol de la temporada i de la seva curta carrera.